Neka praznici još traju: Ručak s ljubavlju za cijelu porodicu

Piše: Redakcija

S praznicima dolaze i bogate trpeze, kojima se prepustimo i uživamo u svakom zalogaju. Praznična trpeza podrazumijeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, rusku salatu, sarme i slasne medenjake. Međutim, praznici mogu biti i pravi trenutak da obogatimo trpezu nešto drugačijim specijalitetima, koji će naše najmilije iznenaditi. Ove godine ona može biti obogaćena interesantnim predjelima, neobičnim slatkišima, ali i nešto drugačijim glavnim jelima uz koje će novogodišnja večera biti najbolja do sada

Brza zimska čorba
Sastojci:
batak s karabatakom
100 g smrznutog graška
mrkva
1/2 korijena celera
2 srednja krompira
100 g smrznute buranije
glavica crvenog luka
0,5 dl ulja
10 komada smrznutih čeri paradajza
malo soli
prstohvat komorača
Priprema:
U dublju šerpu stavite meso, oljuštene i oprane cijele krompire, cijeli korijen mrkve, celer, buraniju i glavicu crvenog luka. Posolite, sipajte ulje, prelijte 1,5 litrom vode, poklopite šerpu i ostavite da se kuha dvadesetak minuta. Kada je povrće kuhano, izvadite meso, krompir, mrkvu, celer i luk. Meso iscjepkajte na listiće, a povrće grubo ispasirajte, pa vratite sve u čorbu. Smrznuti čeri paradajz nakratko spustite u vrelu vodu, skinite kožicu i tako oljušten spustite u čorbu. Dodajte komorač i po želji još začina. Poklopite i pustite da vri još minut. Servirajte s kiselom pavlakom.

Pizza torta
Sastojci za kore:
4 jaja
1 dl ulja
1 dl mlijeka
6 kašika brašna
2 kašike kečapa
1/2 kašičice praška za pecivo
po ukusu: so i origano
Sastojci za fil:
200 g pureće šunke
200 g kačkavalja
200 g feta sira
100 g kečapa
300 g kisele pavlake
Crne, zelene masline, marinirani šampinjoni, sušeni paradajz, feferoni – po izboru, otprilike po 100 grama svakog dodatka
origano po ukusu
Priprema:
Za kore pjenasto umutite bjelanjke s malo soli, dodajte žumanjke, potom ulje i mlijeko. Umiješajte kečap i suhe sastojke. Koru pecite u plehu dimenzija 30×30 na 180 Celzijevih stepeni 7-8 minuta. Isijecite tijesto na tri dijela. Premažite filom svaku koru, ostavljajući dovoljno fila da namažete i cijelu tortu na kraju. Fil ćete dobiti tako što pomiješate sir i kiselu pavlaku. Preko fila narendajte kačkavalj, poredajte listiće šunke, stavite isjeckane masline, šampinjone ili sušeni paradajz, te feferone. Prelijte kašikom kečapa i stavite narednu koru, malo je pritisnite i nju nafilujte na isti način. Možete i kombinovati da između dvije kore imate samo sir i masline s kečapom, u narednom šunku i sušeni paradajz ili kako odaberete, igrajte se okusima, bojama i teksturama koji će se lijepo osjetiti i vidjeti kada tortu isiječete. Dekorirajte je po želji – rendanim kačkavaljem, komadima šunke, maslinama. Ukoliko vam zafali fila za završno premazivanje torte, ništa ne brinite, obložite tortu šunkom, ukrasite maslinkama i izgledat će raskošno kao što pizza torta recept i jeste. Prije serviranja dobro je da torta odstoji sat-dva u frižideru, u poklopljenoj posudi ili zaštićena samoljepljivom folijom, da bi bila sočna.

Pastrmka s limunom
Sastojci:
4 pastrmke
1 kg krompira
1 dl maslinovog ulja
2 limuna
2 čehna bijelog luka
kašika nasjeckanog peršuna
so
biber
Priprema:
Pastrmku očistite, operite, posušite i posolite. Krompir operite, narežite, posolite i pobiberite. Ribu zarežite do kosti na nekoliko mjesta ne leđnoj strani te u proreze stavite kriške limuna. Pokapajte ribu maslinovim uljem i limunovim sokom i stavite na trbuh u nauljenu posudu za pečenje. Krompir prelijte uljem i poslažite oko pastrmki. Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 20-25 minuta. Pečenu pastrmku prelijte mješavinom nasjeckanog bijelog luka i peršuna i poslužite.

Medenjaci
Sastojci:
100 g putera
350 g meda
100 g šećera
500 g mekog brašna
jaje
kašika sode bikarbone
so, cimet, začini za medenjake
Priprema:
Puter, med i šećer otopite na blagoj vatri. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte jaje i sirup od meda, putera i šećera i umijesite tijesto. Tijesto ostavite 24 sata ili najmanje dva sata ukoliko ste u žurbi, da odmori u frižideru. Nakon toga, izvadite tijesto iz frižidera, rastanjite ga na otprilike jedan centimetar debljine i modlom vadite željene oblike. Pecite 15 minuta na 175 Celzijevih stepeni. Ohlađene medenjake dekorirajte, ostavite da se glazura osuši i stvrdne i odložite ih u zatvorenoj kutiji. Najbolji su poslije dva-tri dana, a mogu stajati i duže.

Domaći kroasani
Sastojci:
750 g lisnatog tijesta
100 g višanja
malo cimeta
2 vanilijina šećera
puding od vanilije
4 kašičice gustina
kašika putera
450 ml mlijeka
jaje
Priprema:
Kuhajte višnje s vanilijinim šećerom i cimetom dok ne omekšaju. Dodajte gustin koji ste umutili u malo vode. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Skuhajte puding, a kada se malo ohladi, umiješajte i puter. Pomiješajte puding i kremu od višanja. Izrežite trokute od tijesta i punite ih kremom. Ostavite da odstoje desetak minuta pa ih pecite na 180 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, dok ne dobiju boju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti