Uz nekoliko trikova učinite vaš dnevni boravak prostranijim

Piše: Redakcija

Mali prstor u kući ili stanu mnogima stvara komplikacije, a pogotovo kada se radi o dnevnom boravku gdje provodimo najviše vremena u druženju s porodicom i prijateljima.  Kako urediti takav prostor da  izgleda prostranije i da se osjećamo bolje u svom svakodnevnom okruženju? Svaki prostor zahtijeva truda i novca, ali uz neke male trikove  ćemo učiniti da prostor bude najfuncionalnije iskorišten i da izgleda lijepo.

 

Najvažnije od svega – izbjegavajte glomazan namještaj. Želimo izbjeći dojam pretrpanosti.  Dakle, u mali dnevni boravak uvijek birajte manje komade namještaja, a boja ne bi trebala biti prenaglašena, te detalji neka budu minimalni. Jednostavna tekstura sofe, sa svjetlijom bojom će uvijek izgledati sofisticirano i kulturno, a postići ćete dojam da prostorija i nije tako mala. Preporučuje se jednostavna komoda i polica umjesto velikih ormara, ravnih linija, koji bi bilo najbolje smjestiti uz zid. Kupite komodu neutranih boja, kao i pastelne tonove.  Najbolje je koristiti svijetle neutralne nijanse, kao i pastelne tonove, kako na namještaju, tako i zidovima i podovima. Tamne boje dopuštene su samo na malim dijelovima namještaja, kao što je sofa. Također, imajte na umu da bi zavjese trebale biti boje svijetle.

Birajte multifunkcionalne dijelove – po principu tri u jedan. Tako osmislite police koje mogu biti i radni prostor, ili se radna ploha, ako ispod nje nema ormara, iskoristiti kao mjesto za taburee koje ćete stavljati uz sto prema potrebi. Stolci na sklapanje također su poželjni, kao i garniture za sjedenje te fotelje koje se mogu razvući u ležaj. Birajte ovakve komade namještaja koji imaju sa strane ladice za spremanje deka, posteljina, čarapa, izgračaka.

Bijela neka uvijek dominira, a planirajte i par staklenih i metalnih elemenata koji reflektiraju svjetlost, kao što su ručke ormara i lampe. Uštedite na prostoru tako što ćete umjesto komode napraviti ormare iznad garniture za sjedenje ili TV zida. Umjesto police, TV smjestite na zid.

Uz ove savjete vaš mali dnevni boravak možete učiniti vizuelno prostranijim, ali i funkcionalnijim, jer ipak, najviše vremena provodimo upravo u tom prostoru.

Pročitajte još