Koliko je potrebno da kozmetički preparati počnu djelovati?

Piše: Redakcija

Ne postoji žena na svijetu koja ne koristi kozmetičke preparate, a dermatolozi otkrivaju koliko im je vremena potrebno prije nego počnu da djeluju i nakon koliko vremena se mogu očekivati prvi rezultati.

Jedan od najpoznatijih svjetskih dermatologa Janelle Verga navodi da svaki sastojak ima sopstveni način djelovanja. Međutim, za većinu kozmetičkih preparata potrebno je otprilike 12 sedmica da bi pokazali maksimalan učinak. Ipak, prve promjene se mogu očekivati i nakon samo nekoliko sedmica.

Vitamin C – 4 sedmice

Poznati antioksidant često se koristi i za prosvjetljivanje kože. Ipak, ova dva djejstva se ne pojavljuju uvijek u isto vrijeme. Za razliku od prosvjetljivanja, djejstvo antioksidanata koji štite kožu počinje odmah nakon nanošenja. Da bi se koža prosvijetlila, ipak je potrebno da prođe određen period, jer vitamin C primarno sprječava stvaranje novih fleka, zato nekad izgleda da ne djeluje. Prvi efekti se primijete već četiri sedmice nakon početka korištenja preparata s vitaminom C, a njegov maksimalan učinak postiže senakon 12 sedmica redovnog korištenja.

Salicilna kiselina – 12 sedmica

Ova kiselina uklanja mitisere i akne, a na njeno djejstvo se čeka nekoliko sedmica. Dermatolozi su rekli da će prvi rezultati biti vidljivi nakon 12 sedmica korištenja.

Benzil peroksid – 2 sedmice

Koristi se za uklanjanje upaljenih akni, jer je riječ o jedinjenju koje je jako i ubija bakterije baš brzo. Nakon dvije sedmice akne će se umiriti, a koža će izgledati zdravije. Ipak, da bi akne u potpunosti nestale, potrebna je primjena ovog jedinjenja šest sedmica.

Hijaluronska kiselina – djeluje odmah

Njeno djejstvo počinje odmah nakon nanošenja. Zadržava vodu na koži,a djejstvo traje i do nekoliko sati.

Retinol – do 12 sedmica

Kada je riječ o borbi protiv starenja, retinol se smatra najpopularnijom supstancom, jer podstiče proizvodnju kolagena. Pošto treba da pokrene unutrašnji mehanizam i natjera tijelo da proizvodi potrebne supstance, za njegovo djejstvo potrebne su od četiri do 12 sedmica.

Voćne kiseline (AHA) – 2 sedmice 

Alfahidroksi kiseline, poznatije kao voćne kiseline, pokazuju poboljšanje za sedmicu do dvije. Skidaju sloj mrtvih ćelija i obezbjeđuju sjaj koži lica.

 Kofein – odmah 

Pospješuje prokrvljenost kože i ublažava podočnjake. Njegov efekt se pokazuje brzo, ali je utjecaj ograničen na period od najviše 24 sata.

Pripremila: A.K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti