Korisni savjeti za uređivanje dječije sobe za vašeg školarca

Piše: Redakcija

Jedan od vodećih problema kada je u pitanju uređenje dječijih soba je nedostatak prostora. Prilikom uređivanja dječije sobe za školarca, nemojte strogo određivati raspored i elemente namještaja, da bi što lakše mogli praviti izmjene.

Kako bi maksimalno iskoristili svaki centimetar sobe namijenjene djeci, najisplativije je nabaviti modularni namještaj po sistemu lego kockica koji se može dodatno nadograđivati i premještati, a ujedno i prilagoditi različitom uzrastu djeteta. Obratite pažnju na otpornost materijala tj. mogućnost što lakšeg održavanja.

U dječjoj sobi školarca jedan od najvažnijih elemenata je radni stol, koji osim funkcionalnosti mora zadovoljiti i sklad s ostatkom prostora. Oblik stola nije striktno zadan, a poželjno je da ima dodatak za kompjuter ili laptop. Uz stol, potrebno je nabaviti i kvalitetnu stolicu koja je ergonomski oblikovana i ima mogućnost podešavanja visine i nagiba.

Za što lakše snalaženje među knjigama i sveskama, najpraktičnije riješenje su ladice. Ili nabavite stol sa dovoljnim brojem ladica ili ako u sobi ima dovoljno mjesta, kupite posebnu komodu s ladicama.

Prostor za igru i druženje

Djeca u svojoj sobi provode sve više vremena, a osim spavanja i učenja, najvećim djelom se tu igraju i druže sa prijateljima. Zato pri osmišljavanju i izboru namještaja i to predvidite.

Kod djece starije dobi, od 12, 13, 14 godina, kompjuter, muzička linija, PlayStation i TV su gotovo nezaobilazni elementi zabave. U toj dobi djeca već imaju razvijena velika prijateljstva pa nije ništa čudno kada znaju prespavati kod svojih prijatelja. Zato treba predvidjeti i takve mogućnosti. Krevet na sprat je možda dobro rješenje.

Dodatni savjeti

Ako su u jednoj sobi smještena dva djeteta, predlažemo da, uz obavezna dva kreveta, osigurate i dva identična stola sa stolicama.

Radni stol je dobro postaviti što bliže prirodnom izvoru svjetlosti.

U manjim sobama dobrim će se rješenjem pokazati komplet gotovog namještaja, gdje će se u sklopu konstrukcije ormara naći i krevet. Također, u malim prostorijama izbjegavajte upotrebu više boja jer će se prostor vizualno smanjiti i ostaviti dojam nereda.

Pripremila: A.K.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti