Činjenice o anemiji koje trebate znati

Piše: Redakcija

 

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrna (eritrocita) u perifernoj krvi. Sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi 19,3 % djece u dobi od 6 do 59 mjeseci i 20,1 % žena reproduktivne dobi ima anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

Šest činjenica koje niste znali?

1. Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak željeza.

2. Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

3. Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.

4. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

5. Ako ne paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.

6. Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono se nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tokom godina skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti