Koje su to loše navike koje ubrzavaju starenje?

Piše: Redakcija

Starenje je sasvim prirodno i nemoguće ga je sputavati. Međutim, istina je da većina i dalje ima loše navike i stil života koji mogu u većoj ili manjoj mjeri utjecati na rano starenje kože.  Da li vi pravite neke od ključnih grešaka?

Hrana puna šećera 

Voće i povrće glavni su izvor antioksidanasa. Osim toga, voće i povrće je bogato C vitaminom, koji je ključan za pravilnu proizvodnju kolagena.  Stručnjaci savjetuju izbjegavanje hrane koja sadrži puno šećera ili drugih rafinisanih ugljenih hidrata jer te namirnice mogu ubrzati proces starenja kože.

Prekomjerne količine alkohola

Alkohol dehidrira kožu i time je čini naizgled starijom. Konzumiranjem prekomjerne količine alkohola može doći do pucanja kapilara i pojave crvenila na obrazima i nosu.

Prekomjerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite

Izlaganje suncu je faktor koji značajno doprinosi pojavi mrlja i bora, istovremeno smanjujući elastičnost kože. Čak 70 posto procesa starenja kože zavisi od količine sunčeve svjetlosti kojoj nam je koža izložena tokom života.  Preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, posebno na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom. Uz svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, pokušajte i da boravite u hladu tokom najviših dnevnih temperatura.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti