Kako nositi tamni karmin za usne?

Piše: Redakcija

Tamne nijanse karmina su se proslavile u popularnim filmskim sagama o vampirima. U tim filmovima je tamni karmin predstavljao ženu koja posjeduje vječnu moć zavođenja. Ovaj make-up trend se prvo raširio među tinejđerima koji vole emo i gotik stil.

Modni gurui, kao što su Vogue ili Marie Clarie, preferiraju tamne karmine u širokoj paleti boja od kapućino nijanse pa do sasvim crne. Ukoliko vam se dopada ovaj trend, bilo bi dobro da znate nekoliko pravila i da poštujete određene korake šminkanja kako ne bi izazvali negativan efekat.

Kada odaberete nijansu koja vam se sviđa, pokušajte da nađete olovku za usne identične ili za ton tamnije nijanse. Svetlija olovka ne dolazi u obzir jer ćete na kraju imati efekat razmazanih usana. Olovkom se iscrtava jasna oštra ivica usana i to je prvi i osnovni korak. Nakon što ste odabrali karmin i olovku, imate potreban alat za usne.

Puder koji se stavlja na lice prilikom nošenja tamnog karmina jednu nijansu je svijetliji od prirodne boje tena. Tako na pravi način ističete kontrast koji tamnim karminom želite naglasiti. Puder mora da bude mat, što znači da se mora matirati kompaktnim puderom bez sjaja i presijavanja. Nikakav svjetlucavi puder ne dolazi u obzir, jer ukoliko su usne mat, a ten svjetlucav, finalni izgled neće biti baršunast i upeglan, kako bi trebalo. Zaobiđite šljokice i bilo kakve svjetlucave šminkerske preparate.

Mat ruževi nisu najbolji prijatelji sa šljokicama. Ukoliko želimo da imamo mat karmin, da bi on izgledao lijepo, moramo se samo na njemu zadržati kao na akcentu koji će dominirati.

PoslJednje pravilo tamnog karmina, piše portal Jasmin, jeste da se sa njim ne kombinuju rumenila i bronzeri. Ukoliko želite istaći obraze, uradite to tamnim mat kompaktnim puderom istim potezom kojim biste stavili i rumenilo.

Priredila: A.K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti