Ako tragate za receptima za hljeb bez kvasca i brašna, koji se istovremeno brzo priprema, recept koji donosimo u nastavku bi vam se mogao svidjeti.
Bogat je proteinima i može poslužiti kao predjelo ili užina uz jogurt, bez ikakvih dodataka.
Njegova priprema vam neće oduzeti ni pet minuta, a nakon sat vremena ispred sebe ćete imati zdrav i ukusan hljeb.
Sastojci
– 250 grama zobenih pahuljica
– 1 kašika praška za pecivo ili sode bikarbone
– 3 jaja
– 500 grama svježeg sira
– 1 kašičica soli
– 4 kašike lanenih sjemenki
– 2 kašikee maslinova ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni i u međuvremenu izmiješajte sve sastojke. Zobene pahuljice možete, ali i ne morate, samljeti. Dovoljno je da koristitepahuljice sitnijeg tipa.
Miješajte smjesu dok ne postane jednolika, a zatim je izlijte u posudu za pečenje i pecite 35 do 40 minuta.
Napomene: Lanene sjemenke ovom hljebu daju zdraviju notu, a vi umjesto njih možete dodati druge sjemenke po želji.
Također, tokom toplijih dana hljeb čuvajte u frižideru zbog jaja. Tako će ostati svjež i nekoliko dana.
A.K.