Užitak za nepce: Tjestenina kojoj ne možemo odoljeti

Piše: I.J.

Idealno rješenje za brzi ručak je tjestenina, kako zbog toga što je gotova u svega desetak minuta, tako i zbog velikog izbora kombinacija. Predlažemo četiri recepta za tjesteninu, koji osvajaju na prvu, a svako od ovih jela gotovo je za manje od 20 minuta

 

Pasta bolognese

 

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

100 g crnog luka

čehno bijelog luka

500 g mljevenog mesa

800 g pelat paradajza

kašika mješavine začina

kašičica soli

½ kašičice origana

kašičica bosiljka

400 g špageta

parmezan

 

Priprema

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i propržite ga na laganoj vatri.

Potom dodajte usitnjeni bijeli luk i mljeveno meso i kratko propržite.

Dodajte zgnječene pelate, mješavinu začina i dinstajte na laganoj vatri 15-20 minuta.

Umak posolite, dodajte origano i bosiljak i još kratko prodinstajte.

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.

Umak poslužite preliven preko špageta i pospite naribanim sirom.

 

Savjet: Umjesto pelata možete koristiti sjeckani paradajz.

 

Penne s pestom od bosiljka

 

Sastojci:

500 g penne integralne tjestenine

4 l vode

kašičica soli

2 šoljice bosiljka

šoljica sirovih oraha

pola šoljice dimljenog tofu sira

čehno bijelog luka

3 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

Operite i osušite bosiljak te odvojite stabljike.

U mikseru usitnite listove bosiljka te dodajte orahe, sir, bijeli luk i ulje.

Dobit ćete šoljicu i po ukusnog pesta kojeg možete čuvati u staklenci sedam dana.

Stavite penne u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta.

Procijedite i isperite hladnom vodom.

Prelijte pestom.

 

Savjet: Pesto od bosiljka obogatite orasima, bijelim lukom i dimljenim sirom.

 

 

Cannelloni sa špinatom

 

Sastojci:

kašika suncokretovog ulja

crveni luk

čehno bijelog luka

500 g špinata

sol i biber

muškatni oraščić

3 kašike putera

2 šoljice mlijeka

1/2 šoljice vrhnja za kuhanje

šoljica parmezana

cannelloni

 

Priprema:

Zagrijte ulje u dubokoj posudi. Nasjeckane crveni luk i bijeli luk prodinstajte. Dodajte neodmrznuti špinat i malo vode. Pokriveno kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Začinite solju, biberom i ribanim muškatnim oraščićem. Ocijedite i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.

Rastopite puter, umiješajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte mlijeko i vrhnje, miješajući metlicom za snijeg. Zakuhajte i pustite da kuha dvije minute. Posolite i pobiberite.

Trećinu umaka pomiješajte s polovinom parmezana. Polovinu umaka s parmezanom polijte po špinatu, a drugom polovinom napunite cannellone.

Napunjene cannellone složite na špinat, prelijte s preostale dvije trećine umaka i pospite preostalom polovinom ribanog parmezana. Po vrhu rasporedite listiće putera i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 210 Celzijevih stepeni (plinska rerna na 4-5) 20-30 minuta.

 

Savjet: Za bržu verziju koristite cannellone koji se ne kuhaju, već ih odmah punite i pecite.

 

Kremasta tjestenina sa šampinjonima

 

Sastojci:

450 g tjestenine

kašika putera

400 g šampinjona

100 g sitno sjeckanog suhog mesa

crni luk

2 čehna bijelog luka

250 ml vina

4 kašike kiselog vrhnja

40 g parmezana

2 kašike lista peršuna

sol i biber

 

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente. Puter otopite u tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte nasjeckani luk, a nakon dvije minute i sitno sjeckani bijeli luk, te sitno sjeckano suho meso.

Kada se luk zastakli, a suho meso pusti svoje sokove, dodajte prethodno očišćene i narezane gljive.

Pržite desetak minuta, dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju.

Ulijte vino i kuhajte dok ne ispari.

Kad ispari, dobro promiješajte pa maknite s vatre. Začinite solju i biberom.

Dodajte skuhanu tjesteninu i nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije šoljice nasjeckanog peršuna. Sve polako promiješajte.

Maknite s vatre i poslužite toplo.

 

Savjet: Šampinjone možete zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a ukoliko želite pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbacite suho meso. Za efektniji izgled jela, odličan izbor bit će zeleni ili crni rezanci, a uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti