Sedam nevjerovatnih načina za upotrebu limuna

Piše: Redakcija

Limun vam može pomoći na potpuno neočekivane načine koji uopće ne uključuju kuhanje! U nastavku saznajte o kojim se situacijama radi i kako limun može postati vaše novo omiljeno voće.

Može vam pomoći kod uboda komarca

Svrbež i crvene tačkice samo su neki od simptoma uboda komaraca, ali na vašu sreću prirodna protuupalna svojstva limuna vam mogu pomoći. Jednostavno nanesite malo limunovog soka na mjesto uboda, ili narežite limun na pola i namažite dio kože na kojem osjećate svrbež.

Može na prirodan način očistiti mikrovalnu pećnicu

Zbog svojih kiselih svojstava limun može imati antibakterijsko i antiseptičko djelovanje, idealno za čišćenje mikrovalne pećnice. Iscijedite pola limuna u zdjelu (koja je sigurna za upotrebu u mikrovalnoj) i dodajte pola čaše vode. Upalite mikrovalnu pećnicu na 2-3 minute, a zatim ugasite i pričekajte još 5 minuta bez otvaranja vrata. Nakon toga samo obrišite unutrašnjost krpom za čišćenje.

Može umiriti grlobolju

Kao bonus tu je i visoka razina vitamina C, koji će podići vaš imunološki sistem. Jednostavno iscijedite pola limuna, dodajte malo vode i isperite grlo, ili iscijeđeni limun dodajte u svoj omiljeni čaj.

Može podići nivo energije i smanjiti stres

Prirodni miris limuna može pomoći u ponovnom stvaranju energije i smanjivanju  stresa. Dovoljno je pomirisati svježe voće kako biste revitalizirali svoja čula, riješili se pospanosti i postati opušteniji!

Može izliječiti mučninu

Osjećate mučninu? Bez brige, limun je tu da vam pomogne. Narežite ga na kriške, cuclajte jednu krišku 1-2 minute, a zatim obavezno isperite usta. Treba napomenuti i da previše limuna može oštetiti zubnu caklinu, stoga nemojte pretjerivati s ovom metodom!

Može osvježiti vaš frižider

Limun može djelovati i kao prirodni sobni dezodorans, a zbog njegovih antibakterijskih i antiseptičkih svojstava vaš će frižider mirisati fino i svježe. Namočite spužvicu, komad pamuka, ili neki drugi upijajući predmet limunovim sokom i ostavite ga u frižideru nekoliko sati.

Može dezinficirati kuhinjsku dasku za rezanje

Jednostavno narežite limun na pola, iscijedite sok iz jedne polovice ali svakako ostavite pulpu. Na dasku za rezanje pospite jednu kašiku soli i protrljajte limunom duž cijele daske. Dobro isperite i vaša daska je ponovno čista i bez neugodnih mirisa.

Izvor: Finirecepti.net.hr

(A.K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti