Brazilska peciva od tapioce i sira, popularni Pão de Queijo

Piše: Redakcija

Donosimo jednostavan i brz recept za meko peciva koje možete jesti za doručak, ručak i večeru

Sastojci:

2,4 dcl mlijeka

1,2 dcl ulja

kašičica soli

280 g tapioca brašna

2 jaja

100-150 g parmezana

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 235 Celzijevih stepeni. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Mlijeko, ulje i so stavite u lonac na srednju temperaturu i čekajte da zakipi. Maknite s vatre pa dodajte tapioca brašno.

Svo brašno dodajte odjednom i odmah krenite “agresivno” miješati drvenom kuhačom. Prebacite tijesto u zdjelu i miksajte ga nekoliko minuta. Zatim ubacite jedno po jedno jaje i miješajte dok se sve ne poveže.

Dodajte parmezan, pa miksajte na najmanjoj brzini dok se ne umiješa. Oblikovanje kuglica je najlakše s grabilicom za sladoled. Između svake kuglice umočite grabilicu u zdjelu vode kako se tijesto ne bi lijepilo.

Slažite kuglice na lim za pečenje i ostavljajte razmak između, jer će za vrijeme pečenja narasti. Temperaturu u rerni spustite na 175 Celzijevih stepeni te peciva pecite oko 25 minuta.

Ako ste istovremeno stavili oba lima na pečenje, onda ih nakon 15 minuta zamijenite kako bi se ravnomjerno ispekli. Pustite da se malo ohlade, te ih jedite tople.

(I.J.)

 

Pročitajte još