Tikvicama zaštitite prostatu i smanjite holesterol

Piše: Redakcija

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica.

Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea.

Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina.

Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela.  Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim.

Zato, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:

– djeluju protuupalno
– povećavaju razinu energije
– potpomažu mršavljenju
– snizuju razinu kolesterola
– čiste crijeva od toksina
– sprečavaju bolesti prostate
– poboljšavaju probavu
– potiču libido
– čine kožu zdravijom
– čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva.  Možete je saditi u vrtu, ili u tegli ako drugdje nemate prostora.

Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.

Sezona im počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.

Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu preko 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.
Tikvica u kulinarstvu

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji s njome pripremaju kruh, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Popis je dugačak, a vrste jela koja s njom možete pripremati su nebrojene.

Kod nas se većinom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.

Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.

Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na čim tanje rezance, posolite da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu.

Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.
Tikvica sa sirom i začinskim biljem

Sastojci:

jedna srednja tikvica
pola šalice krem sira
šalica feta sira
dvije žlice sjeckanog luka
dvije žličice sjeckanog začinskog bilja, naprimjer bosiljka, timijana, estragona…
žlica ulja
sol, papar, mljevena paprika
jedna šalica krušnih mrvica za paniranje

Priprema:

Kratko popecite izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju. Napunite je sa smjesom od navedenih sastojka i uvaljajte u kružne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.
Salata od tikvica

Sastojci:

jedna sjeckana rajčica
deset sitno nasjeckanih listova bosiljka
dvije žlice vinskog octa
dvije žlice maslinovog ulja
3 usitnjena režnja češnjaka
400 grama tikvice narezane na tanke rezance

Priprema:

Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.
Grčki umak s tikvicama

Sastojci:

400 ml grčkog jogurta
tri režnja sjeckanog češnjaka
200 grama ribane tikvice
dvije žlice usitnjenog kopra
dvije žlice usitnjene mente
papar
sol

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Pročitajte još