Hormon ljubavi: Zaljubite se i pokrenite oksitocin

Piše: A.K.

Budući da je oksitocin povezan sa stanjem opuštenosti, neki su istraživači u posljednjih 20 godina iskušali njegovo djelovanje protiv anksioznosti i depresivnih poremećaja s ohrabrujućim rezultatima

Hormon oksitocin nosi nadimak „hormon ljubavi“, jer se luči tjelesnim zbližavanjem i prisnošću između ljubavnih partnera, majke i djeteta, pa čak i prijatelja.

Iako je tradicionalno smatran ženskim hormonom, upravo zbog toga što je otkriven u kontekstu rađanja i dojenja, gdje je njegovo djelovanje najočitije, oksitocin je zastupljen kod muškaraca jednako kao i kod žena. Razlika je u tome što kod žena estrogen pojačava djelovanje oksitocina.

Nastaje u hipotalamusu, a ljudi koji se nalaze na početku romantične veze imaju povišeno lučenje ovog hormona u usporedbi sa samcima.  Početna zaljubljenost traje koliko i faza visokog oksitocina – približno šest mjeseci.

U istraživanju koje je prošlo 29 parova učesnicima je davan oksitocin u obliku nazalnog spreja. Muškarci su izjavili da su tokom istraživanja imali snažnije orgazme, a žene da su bile opuštenije i samouvjerenije u izražavanju želja pri spolnom činu.

Budući da je oksitocin povezan sa stanjem opuštenosti, neki su istraživači u posljednjih dvadesetak godina iskušali njegovo djelovanje protiv anksioznosti i depresivnih poremećaja s ohrabrujućim rezultatima. Uzimanje oksitocina kao suplementa dovelo je kod učesnika istraživanja do poboljšane slike o sebi, ali i ugodnih osjećaja poput srdačnosti, povjerenja, otvorenosti i empatije.

Hormoni stresa i oksitocin obrnuto su proporcionalni: što su hormoni stresa viši, oksitocin je niži

Ovaj hormon ima značajnu ulogu u pamćenju i prepoznavanju lica. Ako vam mozak proizvede oksitocin u trenutku kad upoznajete nekog, bolje ćete zapamtiti njegovo lice. To vrijedi i za ljude koji vam nisu dragi, ako vam je oksitocin bio povišen prilikom upoznavanja, zapamtit ćete i antipatičnog pojedinca.

Viši nivoi oksitocina utječu pozitivno na toleranciju na glukozu i inzulinsku rezistenciju, pa u slučaju da se borite da održite svoju kilažu, pokušajte to s još nekom dragom osobom – šanse za uspjeh će vam biti mnogo veće.

Početna zaljubljenost traje koliko i faza visokog oksitocina – približno šest mjeseci

Ako se još nije pojavio neko zbog koga vam je srce zalupalo, uz ove savjete uđite u vrtlog oksitocina i pokrenite pozitivan lanac događaja:

– Okružite se dragim društvom

– Izađite u šetnju u prirodi s nekim s kim želite da se bolje povežete

– Prekinite začarani krug rezerviranosti, budite otvoreni

– Uživajte uz muziku koja vam budi lijepa sjećanja

Uloga i u postizanju orgazma 

Oksitocin ima ulogu u postizanju orgazma kod žena, a muškarce čini osjećajnijima i emotivno dostupnijima. Oksitocin uveliko utječe na emocionalnu povezanost. Manjak oksitocina može se manifestirati u obliku otežanog zbližavanja s drugim ljudima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti