Masažom povećajte i učvrstite grudi

Piše: L. B.

Ukoliko ste i vi jedna od žena koja je nezadovoljna veličinom svojih grudi, a ne želite se podvrgnuti hirurškim estetskim operacijama za njihovo povećanje, onda je masaža idealno rješenje za vas

Sretnicama koje su prirodno obdarene većim poprsjem lakše je da uz samo nekoliko vježbi dobiju čvršće grudi. Ako ste, pak, od onih žena koje su  uvijek priželjkivale veće poprsje, onda je za vas najbolja kombinacija dobre ishrane, laganih vježbi i masaže s nekim prirodnim preparatom za rast grudi. Jeste li znali da postoje i namirnice koje treba da uvedete (ili povećate unos) u svoj jelovnik, za povećanje grudi. Riba i proizvodi od soje koji povećavaju nivo estrogena u tijelu, utječu na njihovo povećanje.

MASAŽA VODOM

Ovu masažu ćete raditi tokom tuširanja. Cirkulaciju ćete postići naizmjeničnim korištenjem tople i hladne vode, a zatim nježnim pilingom. Nakon tuširanja izmasirajte grudi losionom koji koristite za mazanje tijela. Naime, jak mlaz vode osvježava i očvršćuje grudi. Ukoliko se odlučite za ovaj vid masaže, potrebno je samo da pomjerate mlaz vode od sredine grudi ka pazusima.

Masiranje grudi podstiče cirkulaciju, što je jako značajno. Ovo nije korisno samo za rast grudi, već ima i zdravstvene prednosti. Prema nekim istraživanjima, zaključeno je da lagano stiskanje tkiva dojke sprečava dalji razvoj malignih ćelija.

Kada je ključno vrijeme da počnete s masažom?

Poslije 35. godine ili nakon porođaja čak i pojačajte brigu o grudima. I ako ste u vašim dvadesetim, probajte neku od masaža grudi, jer vam neće škoditi. Masaža grudi na nas djeluje višestruko: relaksira, sprječava moguće pojave bolesti, poboljšava cirkulaciju.

 

Kako masirati grudi?

Kada radimo masažu grudi, važno je aktivirati i pripremiti limfne čvorove, odnosno postići da se oni “otvore” i na taj način opuste. U nastavku donosimo kako da korak po korak aktivirate limfne čvorove u grudima.

 

#KORAK 1

– Spojite kažiprst i srednji prst na obje ruke i smjestite ih gdje ste završile prethodni pokret, kod ključne kosti. Kružite prstima, desnom rukom u smjeru kazaljke na satu, a lijevom u suprotnom pravcu. Postupak ponovite 15 puta.

 

#KORAK 2

– Počnite masažu ispod ušiju i koristeći obje ruke, povucite ih ka vratu sve do udubljenja ključne kosti. Postupak ponovite 15 puta.

#KORAK 3

– Podignite jednu ruku i stimulirajte pazušni limfni čvor, masirajući pazuh ravnim dlanom, kružnim pokretima prema gore, na jednoj ruci, potom na drugoj. Postupak ponovite petnaest puta. Kada ste to odradile, spremne ste za masažu dojki.



PROCES MASAŽE

  1. Stavite ruke iznad i ispod jedne dojke, gornjom rukom pređite gornji dio dojke i završite na pazuhu, tako istovremeno i s donjom rukom.
  2. Zatim ponovite masažu kojom stimulirate pazušni limfni čvor. Masirajte pazuh kružnim pokretima kao što je gore opisano.
  3. Masirajte minut ili malo duže. Ponovite na drugoj dojci. Posebnu pažnju posvetite gornjem dijelu, jer se tu javlja 50% tumora.
  4. Stavite rub dlana na ključnu kost i gurajte ka dolje, prema pazuhu, da pređete po cijeloj dojci. Neka to traje također minut, pa ponovite na drugoj.

 

Sve navedeno su glavni postupci za povećanje grudi masažom. Naravno, rezultati neće doći odmah, zato trebate biti istrajne i uporne i rezultati neće izostati.



Kreme za grudi

Krema ili gel na bazi biljaka je odličan dodatak koji pomaže povećanju grudi masažom, jer će zajedno dati na efikasnosti i odmah se postižu bolji rezultati. Kada nanosite kremu, masirajte grudi jer time omogućujete bolje upijanje i poboljšavate cirkulaciju. Masirajte vrhovima prstiju barem pet minuta, odozgo prema dolje uz nježne i lagane pokrete.

Odlično će poslužiti i ulje za masažu grudi. Za njegu kože odlično je maslinovo ulje, jer koži daje elastičnost, kao i bademovo ulje. Stisak vam treba biti nježan, ali čvrst, pokreti nadolje. Istovremeno masirajte i bradavice i dijelove oko njih.

 

Vježbe za grudi

Svakodnevna gimnastika je dovoljna u trajanju 10-ak minuta. Vježbe za grudi ne moraju biti komplikovane. Sjedite prekrštenih nogu, ruke podignite u visini ramena, šake isprepletite i položite na pleća, a ruke pomjerajte ka tijelu. Ovo ponavljajte relativno brzo, nekih 30-40 puta.

Osim toga, dobri su pilates i joga, kao i plivanje. Ako idete u teretanu, sprave za ruke će vam pomoći i za učvršćivanje grudi i učiniti ih čvršćim, uzdignutijim i većim. Kod kuće možete raditi sklekove i čučnjeve sa stolicom.



NAJBOLJE BILJKE ZA RAST GRUDI

Od čega rastu grudi? Ključ je u hormonima, a prije svega u estrogenu. Njegova aktivnost najveća je u pubertetu i tada grudi kod djevojaka počinju da se razvijaju. Grudi su kombinacija mliječnih žlijezda, masnog i vezivnog tkiva, jedan od odgovora na pitanje o čega rastu grudi leži i u tome koliko imate masnih naslaga i u kakvom je stanju vezivno tkivo pa i sama koža vaših grudi.

Piskavica

Prva na listi je biljka koja se najčešće i najviše spominje po svojoj efikasnosti i ulozi u prirodnom povećanju grudi – piskavica. Ona sadrži veliki broj fitoestrogena, a ima i sposobnost da stimulira prolaktin.

 

Pueraria Mirifica

Ovu biljku nećete naći na našim područjima, ali je možemo naći u obliku suplementa. Povećava grudi jer sadrži ogromnu količinu fitoestrogena, od kojih se posebno ističe miroestrol. Ova biljka ima i anti-androgena svojstva, što je dodatno čini sjajnom za povećanje grudi.

 

Hmelj

Za povećanje grudi hmelj je korisniji kao čaj ili u drugim oblicima, a mogu se nabaviti i tablete od hmelja za rast grudi. Djeluje tako što puni tkivo dojki, a vidljiv rezultat možete očekivati poslije 12 sedmica. Čaj se priprema tako što jednu kašičicu hmelja prelijete čašom vrele vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Pijete dva puta dnevno.

 

Divlji jam

Još je u drevnim narodima kao što su Asteci i Maje ova biljka bila korištena za rast grudi. Aktivira sve hormonske promjene, djeluje kao anti-androgen, stimulira progesteron, estrogen i prolaktin. Ono po čemu se najviše izdvaja jeste stimuliranje progesterona. Ova biljka štiti tkiva u ženskim grudima i na taj način utječe na njihov rast, ali i na njihovo zdravlje.

 

Komorač

Komorač stimulira estrogen, ali i pomaže u proizvodnji više prolaktina. Ukoliko ga sameljete i dodate u losion za tijelo, možete ga koristiti za spoljašnju upotrebu. Također, možete napraviti ulje od komorača za rast grudi. Osim ovog načina, možete i piti  čaj od komorača tri puta dnevno. Priprema čaja od komorača je jednostavna. Stavite kašiku sjemena u čašu vrele vode i ostavite da stoji 10 minuta.

 

Soja

Možete je konzumirati na razne račine, jer postoje mnogi proizvodi od soje, a i čest je dodatak brojnim mesnim prerađevinama. Ipak, da biste zaista iskoristile prednosti koje ima soja za rast grudi, bolje je da za to izaberete što zdraviji način.

 

Čičak 

Čičak prvenstveno povećava dotok i bolju cirkulaciju krvi u tkivu dojki, a povećanje obima i bujnost poprsja, prije svega, potječu odatle. Osim toga, u kombinaciji s drugim sastojcima (recimo s piskavicom) čičak potpomaže bolju apsorpciju bitnih sastojaka za uvećanje grudi. U te svrhe možete isprobati ulje od čička.

 

Lan

Laneno sjeme je odlično za zdravlje, a s obzirom na to da je bogato lignanima, može biti vaše oružje za povećanje grudi. Mljeveni lan je najlakše svarljiv. Možete ga upotrijebiti u svakom jelu, od slatkog do slanog.

 

Bijeli sljez

Iako je poznat po nekim drugim svojstvima, poznat je po tome da je bogat vrstom biljnog estrogena koji može da učini vaše grudi većim. Možete ga koristiti kao čaj.

Crni kohoš 

Kada je riječ o ženskom zdravlju, ova biljka je sve popularnija, pa je postala i saveznik svih žena koje žele prirodno povećanje grudi. Nemojte pretjerivati s njom jer u velikim količinama može loše utjecati na jetru. Ne smije se kombinirati s alkoholom.

Pročitajte još