Za najslađe Valentinovo: Ljubav ide preko želuca

Piše: I.J.

Valentinovo je odličan izgovor da se okušate u spremanju novih slatkih delicija voljenoj osobi. Kako biste maksimalno uživali u Danu zaljubljenih, izabrali smo nekoliko recepata koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

 

Čokoladna srca

Sastojci:

150 g šećera

2 vanilijina šećera

300 g brašna

1 prašak za pecivo

40 g kakaa

5 kašika mlijeka

150 g margarina

100 g čokolade za kuhanje

čokoladne mrvice prema potrebi

 

Priprema:

Margarin kremasto umutiti sa šećerom, potom dodati vanilijin šećer, brašno, prašak za pecivo i kakao. Tijesto umijesiti, pa razvući na dasci. Kalupom vaditi kolačiće u obliku srca. Pleh obložiti papirom za pečenje te redati keksiće. Peći na 180 stepeni 10-ak minuta. Kada budu pečeni, ohladiti potom umakati u prethodno istopljenu čokoladu. Na kraju posuti čokoladnim mrvicama i ostaviti dok čokolada ne očvrsne.

 

Savjet:  Tijesto mijesiti dok se ne dobije čvrsta kugla koja se može tanko izvaljati

Čokoladna panna cotta

Sastojci:

Za panna cottu:

500 ml šlaga

300 ml punomasnog mlijeka

350 g nutelle

15 g želatina u prahu

2 vanilijina šećera

Preljev:

50 g čokolade za kuhanje

50 g eurokrema

100 ml šlaga

Priprema za panna cottu:

Želatin izmiješati s pet kašika vode i ostaviti desetak minuta da naraste. Šlag, mlijeko i vanilijin šećer staviti na zagrijanu ploču da se ugrije do vrenja, potom maknuti na hladnu površinu, pa dodati nutellu sobne temperature. Polako miješati dok se ne sjedini. Želatin otopiti u lončiću na najmanjoj temperaturi, te lagano ulijevati u smjesu i miješati. Sutradan, kada odlučite izvaditi panna cottu iz kalupa, prvo prstima odvojite od kalupa, lagano pritiskajući prema dolje i povlačeći unutra. Donji dio kalupa uroniti u vrelu vodu desetak sekundi, pa preokrenuti na tacnu. Vratiti u frižider, kako bi se još malo steglo.

Čokoladni preljev:

Šlag zagrijati do vrenja, potom preliti preko komadića čokolade i eurokrema i sve lagano miješati dok se ne sjedini. Ostaviti da odstoji dok se ne zgusne, ali paziti da ne bude previše čvrsto, kako bi se moglo razliti po panna cotti.

 

 

Torta s jagodama

Sastojci:

Fil od jagode:

1 l soka od jagode

3 pudinga od jagode

6 kašika šećera

petit keks za podlogu

Fil od vanilije:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

8 kašika šećera

25 dkg margarina

Dekoracija:

500 ml šlaga

Prirema:

Fil od jagode

Prvo pripremiti tacnu i željeni obruč (preporučeno od 26 cm) te ga postaviti na tu tacnu, zatim petit keksom pokriti dno obruča (nije potrebno dodatno namakanje keksa). Puding i šećer pomiješati s malo soka, a ostatak soka staviti da prokuha. Kada sok prokuha, skloniti s vatre i dodati pripremljeni puding, te vratiti na srednje jako zagrijanu ploču dok ne postane gusto. Čim je puding kuhan, preliti preko keksa. Lagano poravnati i ostaviti da se ohladi.

Fil od vanilije

Puding i šećer pomiješati s malo mlijeka, a ostatak kuhati. U ključalo mlijeko dodati pripremljeni puding i nastaviti kuhati dok ne postane gusto, zatim ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodati margarin sobne temperature i sve zajedno oblikovati. Fil od vanilije dodati na fil od jagode i poravnati.

Nakon vađenja torte iz frižidera odvojiti obruč i cijelu tortu premazati izrađenim šlagom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti