Zdravo i ukusno: Recept za popularni hljeb od banane

Piše: Redakcija

U svom domu uvijek možete naći onu jednu zaboravljenu  bananu koju niko nije uspio pojesti. Dobija sve tamniju boju i uskoro će biti samo za smoothie, zobene pahuljice, kolač ili ćete je baciti.

Međutim, da ne bi došlo do bacanja, pokušajte napraviti nešto skroz neobično u vašoj kuhinji, i dodajte ovaj novi recept u svoju knjižicu.

Sve više postaje popularan banana bread, odnosno hljeb od banane.

 

Potrebni sastojci:

110 g maslaca

2 velika jaja

130 g smeđeg šećera

60 ml mlijeka

kaškica ekstrakta do vanilije

3 prezrele banane

1 kaškica sode bikarobne

prstohvat soli

pola šoljice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka…

100 g nasjeckane tamne čokolade

250 g brašna

 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.

Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.

Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.

Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.

U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.

Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.

Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.

Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.

(E.Dž.)

Pročitajte još