U svom domu uvijek možete naći onu jednu zaboravljenu bananu koju niko nije uspio pojesti. Dobija sve tamniju boju i uskoro će biti samo za smoothie, zobene pahuljice, kolač ili ćete je baciti.
Međutim, da ne bi došlo do bacanja, pokušajte napraviti nešto skroz neobično u vašoj kuhinji, i dodajte ovaj novi recept u svoju knjižicu.
Sve više postaje popularan banana bread, odnosno hljeb od banane.
Potrebni sastojci:
110 g maslaca
2 velika jaja
130 g smeđeg šećera
60 ml mlijeka
kaškica ekstrakta do vanilije
3 prezrele banane
1 kaškica sode bikarobne
prstohvat soli
pola šoljice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka…
100 g nasjeckane tamne čokolade
250 g brašna
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.
Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.
Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.
U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.
Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.
Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.
Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.
(E.Dž.)