Pravimo krofne: Recept kojem nećete moći odoljeti

Piše: Redakcija

Ko ne voli krofne. One nas podjećaju na djetinjstvo, i toliko su ukusne da će svi ukućani biti zadovoljni. Mekane, slatke i jednostavne, u nastavku pogledajte recept.

 

Sastojci:

– 500 g brašna

– 250 ml mlijeka

– 1 kesica suhog kvasca

– 1 supena kašika šećera

– 1 jaje

– prstohvat soli

– ulje za prženje

Priprema:

 U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.

Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.

Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.

 Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni, nakon nekoliko sekundi, skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže, također nekoliko sekundi. Tako raditi sa svakom turom.

Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.

Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. Ili se mogu uvaljati u šećer.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti