Torta od malina i limuna bez pečenja

Piše: Redakcija

Sastojci:

Baza:

2/3 šoljice badema

2/3 šoljice oraha

1 šoljica nezaslađenog isjeckanog kokosa

15 hurmi

korica jednog svježeg limuna

Fil:

2 šoljice namočenih indijskih oraha

1/2 šoljice kokosovog jogurta ili običnog grčkog jogurta

3/4 šoljice nezaslađenog kokosovog mlijeka ili indijskog mlijeka

1/3 šoljice sirovog meda ili čistog javorovog sirupa

2 kašičice ekstrakta vanilije

korica jednog svježeg limuna

3 šake svježih malina

Priprema:

Za namakanje indijskih oraščića:

Dodajte indijske oraščiće u posudu i napunite vodom toliko da ih prekrije. Ostavite ih tako preko noći. Indijski orah se, također, može namakati 5-8 sati tokom dana.

Iz hurmi izvadite košpice i potopite ih u toplu vodu 15 minuta dok malo ne omekšaju.

Pomiješajte bademe, orahe, kokos, hurme i koricu limuna te sve usitnite u blenderu. Smjesa bi trebala biti ljepljiva.

Bazu ravnomjerno izlijte na dno tepsije ili kalupa i ostavite u frižideru da ste stegne.

Ocijedite i u hladnoj vodi isperite prethodno namočene indijske oraščiće.

Stavite sve sastojke za fil (osim malina) u blender te blendajte dok ne dobijete kremastu strukturu.

Potom izvadite bazu iz frižidera i pažljivo je prelijte filom.

Maline rasporedite te ih lagano utisnite u fil, a zatim pokrijte i ostavite u zamrzivaču preko noći da se stegne.

Prije posluživanja ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti