Vitamin C: Zašto je ključan u njezi kože i kako ga pravilno koristiti?

Piše: Redakcija

Kada je riječ o njezi kože, često se spominju tri sastojka koja su ključna za njeno zdravlje, napetost, jedrinu i čistoću – SPF faktor, retinol i vitamin C. Ako koristite sva tri, vaša koža je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, “naoružana” protiv vanjskih i unutrašnjih štetnih utjecaja.

Neki od njih su slobodni radikali – hemijski spojevi velike reaktivnosti koji se u organizmu stvaraju svakodnevno te uzrokuju oštećenja, narušavaju zdravlje i ubrzavaju starenje. Njihovi glavni neprijatelji su antioksidansi, među kojima je glavni, naravno, vitamin C. No, koliko god je moćan i koliko god nam je potreban, ovdje nastaje problem. Zašto?

Ovaj najveći organ s godinama gubi elastičnost, tonus, sklon je pojavljivanju boru, mrljama i hiperpigmentacijama. To je normalan proces starenja kojeg se ne bi trebali sramiti, no to ne znači da ne bismo trebali brinuti o našoj koži i pokušati je što duže održati napetom i zdravom.

Prednosti vitamina C

Ne čudi, stoga, što je vitamin C, prema istraživanju koje je proveo popularni kozmetički distributer Cult Beauty, najguglaniji sastojak svih vremena.

Šta vitamin C konkretno radi našoj koži? Prije svega, čini je blistavijom. Sigurno se ste barem jednom u životu probudili umorni i to se itekako vidjelo na vašem licu – koža vam je djelovala siva, suha i nije imala “ono nešto”. No, da ste stavili samo kapljicu seruma s vitaminom C nakon umivanja, koža bi vam u trenu izgledala odmornije i jedrije.

Nadalje, redovnim korištenjem ujednačava ton kože, što je posebice dobro ako ste skloni hiperpigmentacijama i počele su vam se pojavljivati “staračke mrlje”. Osim toga, vitamin C djeluje i na bore! Da, uz bok s retinolom smanjuje vidljivost bora i finih linija, a ono što je još važno, smanjuje stopu prirodnog gubitka kolagena.

No, tu nije kraj fantastičnim učincima ovog vitamina. Istraživanja također pokazuju da može zaštititi kožu od vidljivih utjecaja stresa iz okoliša te da poboljšava zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka.

Dolazi u mnogim proizvodima

Ovaj moćni antioksidans nalazimo u hrpi proizvoda – kremama, serumima, pilinzima, uljima, gelovima za čišćenje lica i za tuširanje.

Primjerice, maska s vitaminom C je odlična za smanjenje napuhnutosti, bilo lica, vjeđa ili drugih dijelova tijela. Ako pak koristite “čistilice” s vitaminom C, ipak ih je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim proizvodima koji ga sadrže jer se čistilice odmah isperu s kože pa učinak nije dugoročan.

Neke od najmoćnijih formula vitamina C dolaze samo u serumima koji su i inače proizvodi s najviše aktivnih sastojaka. Oni prodiru duboko u kožu i ne rješavaju probleme samo na površini. Vitamin C također možemo naći u kremama za područje oko očiju pa čak i losionima za tijelo.

Kako i kada koristiti vitamin C?

Za razliku od AHA i BHA kiselina te retinola, vitamin C nije toliko osjetljiv na sunce ako se kombinira s proizvodima za zaštitu od sunca. Drugim riječima, slobodno ga koristite u jutarnjoj njezi lica. Nakon što se umijete i/ili očistite lice pjenom ili gelom, nanesite par kapi seruma s vitaminom C i pričekajte da se upije. Potom na kožu nanesite kremu sa zaštitnim faktorom i spremni ste!

Ipak, osjetljiva koža mora biti oprezna s korištenjem vitamin C jer je može nadražiti pa prije nego uložite u neki proizvod, testirajte ga na dijelu lica. Također, nisu svi serumi s vitaminom C preporučljivi za korištenje jer njihove molekule nisu stabilne, odnosno nisu otporni na djelovanje svjetla, zraka i topline.

Dakle, prije nego kupite neki proizvod s vitaminom C, informirajte se što o njemu kažu drugi i je li riječ o stabilnom obliku vitamina C, jer će takav najbolje djelovati na vašu kožu. Pripazite i na pH faktor proizvoda. Za normalnu kožu najoptimalniji je niski pH od približno 3,5, dok osjetljiva treba koristiti formulu s pH od 5 do 6.

Izvor:gloria

(Dž.S.)

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti