Savjeti: Kako da brže i bezbolnije zacijelite žuljeve?

Piše: Redakcija

Žuljevi nastaju na rukama i nogama nakon trljanja ili prevelikog pritiska na određeno područje kože. Najčešće se dobivaju na stopalima zbog neudobne i pretvrde obuće, kao i na rukama uslijed fizičkog rada. Nije isto je li žulj napuhan ili je pukao. U oba slučaja si možete pomoći, a kako pročitajte u nastavku:

Žulj koji nije puknuo

Nemojte ga bušiti, već operite sapunom i dezinficirajte antibiotskom mašću. Ostavite mjesto na kojem je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj te ga pustite da se suši na zraku. Nemojte stvarati pritisak na mjesto na kojem se žulj nalazi. Ako se žulj nalazi na stopalu ili između prstiju, na mjestima koja se jače znoje, stavite malo dječjeg pudera te silikonske jastučiće.

Žulj koji je puknuo

Operite područje na kojem je žulj nježnim sapunom i vodom. Nemojte koristiti alkohol, jod ili hidrogen peroksid. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilijepi. Namažite područje antibiotskom mašću, piše WebMD. Područje prekrijte sterilnim flasterom ili gazom.

Žulj koji je potrebno isušiti

Ponekad su žuljevi jako bolni, veliki ili na mjestu koje se ne može stalno štititi od dodira ili znojenja, te ih je onda potrebno iscijediti. Ovo je pravilan postupak:
Operite područje na kojem se žulj nalazi.
Iglu sterilizirajte alkoholom.
Napravite malu rupicu na rubu žulja i nježno iscijedite tekućinu.
Ponovo ga operite te osušite laganim tapkanjem. Nemojte skinuti s njega kožu, ona je prirodna zaštita koja ga treba i dalje pokrivati.

Namažite antibiotskom mašću.
Prekrijte područje gazom ili flasterom. Ne zatežite, bolje da flaster ili gaza budu labavi uz žulj.

Daljnja njega
Flaster ili gazu mijenjate svaki dan ili odmah u slučaju da se smoče ili zaprljaju.
Izbjegavajte nositi cipele ili aktivnosti koje su izazvale žulj dok ne zacijeli.
Ako primijetite znakove infekcije, kao što su gnoj, vrućica, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, natečene limfne žlijezde, jaču bol ili otekline, javite se doktoru.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti