Zbog naboranih kora i šećera u prahu ovaj kolač podsjeća na planinu prekrivenu snijegom. I ne oduševljava samo izgledom već i okusom, savršenim spojem kreme i voća.
Sastojci
Za kore
100 ml vode
65 g maslaca
100 g glatkog brašna
malo soli
3 jaja
Za kremu
1 krema za kremšnite
500 ml hladne vode
Dodatno
500 ml slatkog vrhnja
450 g šumskog voća
šećer u prahu
Priprema
Za pripremu kora, vodu i maslac stavite u lončić i pustite da zakipe. Kad smjesa zakipi, maknite s vatre, pa dodajte brašno i sol i dobro kuhačom izmiješajte. Smjesa treba postati potpuno glatka.
Prebacite u posudu za miksanje mikserom, te u toplo dodajte jedno po jedno jaje. Između svakog jaja dobro izmiksajte.
Pleh malo nauljite, prekrijte papirom za pečenje, pa po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.
Za kremu, u hladnu vodu dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite. Mikserom lagano promiješajte te nastavite miksati 5 minuta (srednjom brzinom).
Kad se kora ohladi, prerežite je na dva jednaka dijela. Jednu koru stavite na dno posude, pa po njoj rasporedite pripremljenu kremu za kremšnite.
Preko kreme ravnomjerno složite voće, na voće dodajte čvrsto umućeno slatko vrhnje, dobro ga zagladite.
Kao poklopac stavite drugu koru i ostavite na hlađenju; ohladite minimalno 2 sata.
Posluživanje
Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu i izrežite na kocke.
Savjet
Crveno voće vrlo je dekorativno i dobro se sljubljuje s kremom za kremšnite. Ukoliko ga nemate, koristite drugo omiljeno svježe ili voće iz kompota.
Izvor: Coolinarika
(I.J.)