Oduševljava izgledom i okusom: Karpati

Piše: Redakcija

Zbog naboranih kora i šećera u prahu ovaj kolač podsjeća na planinu prekrivenu snijegom. I ne oduševljava samo izgledom već i okusom, savršenim spojem kreme i voća.

 

Sastojci

Za kore

100 ml vode

65 g maslaca

100 g glatkog brašna

malo soli

3 jaja

Za kremu

1 krema za kremšnite

500 ml hladne vode

Dodatno

500 ml slatkog vrhnja

450 g šumskog voća

šećer u prahu

 

Priprema

Za pripremu kora, vodu i maslac stavite u lončić i pustite da zakipe. Kad smjesa zakipi, maknite s vatre, pa dodajte brašno i sol i dobro kuhačom izmiješajte. Smjesa treba postati potpuno glatka.

Prebacite u posudu za miksanje mikserom, te u toplo dodajte jedno po jedno jaje. Između svakog jaja dobro izmiksajte.

Pleh malo nauljite, prekrijte papirom za pečenje, pa po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.

Za kremu, u hladnu vodu dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite. Mikserom lagano promiješajte te nastavite miksati 5 minuta (srednjom brzinom).

Kad se kora ohladi, prerežite je na dva jednaka dijela. Jednu koru stavite na dno posude, pa po njoj rasporedite pripremljenu kremu za kremšnite.

Preko kreme ravnomjerno složite voće, na voće dodajte čvrsto umućeno slatko vrhnje, dobro ga zagladite.

Kao poklopac stavite drugu koru i ostavite na hlađenju; ohladite minimalno 2 sata.

 

Posluživanje

Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu i izrežite na kocke.

 

Savjet

Crveno voće vrlo je dekorativno i dobro se sljubljuje s kremom za kremšnite. Ukoliko ga nemate, koristite drugo omiljeno svježe ili voće iz kompota.

Izvor: Coolinarika

(I.J.)

 

 

Pročitajte još