Za ručak: Piletina na turski način

Piše: Redakcija

Ovo “carsko jelo” se obično priprema kao glavno jelo, ali vrlo je zgodno da se služi kao predjelo ili kao meze., a vi ga možete spremiti za ručak.

Čerkesko pile je odlično jelo od piletine u kremastom sosu od oraha i hljeba i kao zdravo jelo bez masnih dodataka.

Sastojci:

 

  • 1 cijelo pile ili dva komada većih pilećih prsa
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu
  • 5 čaša vode
  • mrkva, korijen peršuna po želji

 

Za osnovu

 

  • 300 g krupno mljevenih (tucanih) oraha
  • 2 čehna bijelog luka
  • 4 kriške bajatog hljeba (sredina bez korica)
  • 1,5 čaša pileće supe
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice korijandera u prahu

 

Za posipanje (po želji)

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

Grudi ili pile isječeno na komade staviti u lonac, naliti vodu, dodati crni luk, zelen i biber u zrnu. Kuhati na srednjoj vatri dok meso ne omekša.

Kuhano meso procijediti i ostaviti da se prohladi. Zatim meso odvojiti od kostiju i rukom iscjepkati na trakice.

Kockice bajatog hljeba staviti u dublju činiju pa preliti vodom u kojoj je kuhana piletina, dodati istucani bijeli luk, orahe, začine i iscjepkano meso pa dobro sjediniti.

Piletinu prebaciti na tanjir za serviranje. Posebno zagrijati maslinovo ulje i u njega dodati alevu papriku, pa time preliti piletinu. Ukrasiti peršunom.

Može se servirati i toplo i hladno, kao predjelo ili kao glavno jelo.

Çerkez Tavugu (Circassian Chicken) | Recipe | Food, Turkish recipes, Recipes

Prijatno!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti