Ideja za ručak: Pohovane pire kuglice

Piše: Redakcija

Brze, jednostavne i lake za spremiti. Mogu se služiti kao predjelo, a biće dovoljne i kao glavno jelo.

Sastojci

3 krompira

1 komad mladog luka

50-100g sira

1 mala kašika prašaka za pecivo

po potrebi glatkog brašna

po potrebi soli, pomiješani suhi začin

ZA POHOVANJE:

1 jaje,

po potrebi prezle

 

Priprema

1.

Kuhajte krompir, a zatim ga zgnječite kašikom za pire. Posolite i dodajte pomiješani suhi začin.
Mladi luk operite i sitno nasjeckajte, a zatim ga dodajte u pireu.

2.

Sir naribajte, te ga  dodajte krompiru i luku.

3.

Dodajte praška za  pecivo i oblikujte kuglice. Ako smjesa nije dovoljno kompaktna za oblikovanje kuglice, dodajte malo brašna.

4.

Tako formirane kuglice se pohuju – prvo u jajetu, zatim u prezli.  Pržite na zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi, preokrenite i dobro popržite s druge strane.  Izvadite ih na papirnati ubrus.

(E.Dž.)

Pročitajte još