Dolaskom sunčanih dana težimo ka vedrijim bojama i na tanjiru. Donosimo vam recepte za zdrave i sočne deserte koje ćete napraviti za tren
Sorbet od mješovitih bobica
Sastojci:
2 1/2 šoljice smrznutih bobica (maline, kupine, borovnice)
2 kašičice svježe iscijeđenog limunovog soka
1-2 kašike meda
2-3 kašike tople vode, prema potrebi
Priprema:
Sve sastojke, osim tople vode, stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prema potrebi, dodajte malo vode, kako bi smjesa bila što mekša.
Smjesu istresite u posudu za zamrzavanje, pokrijte i ostavite u zamrzivaču najmanje dva-tri sata prije posluživanja.
Koristite hvataljku za sladoled, kako biste mogli napraviti kuglice i servirati manje porcije.
Ukrasite svježim bobicama i uživajte!
Kremasti Chia puding i pire od svježih malina
Sastojci:
Chia puding:
2 šoljice grčkog jogurta
1 šoljica kokosovog mlijeka
2 kašičice ekstrakta vanilije
1/4 šoljice meda
1/4 šoljice chia sjemenki
Pire od malina:
2 šoljice svježih malina
2 kašičice svježe korice limuna
Priprema:
U posudu za miješanje dodajte sve sastojke za chia puding.
Umutite temeljito da se dobro sjedini.
Ravnomjerno podijelite chia puding u staklene čaše.
Ostavite u frižideru najmanje četiri sata.
Neposredno prije posluživanja na vrh stavite pire od maline zajedno s koricom limuna.
Sočna krema od jagoda
Sastojci:
2 zaleđene banane
2 kašičice nezaslađenog bademovog ili kokosovog mlijeka
1 šoljice zaleđenih jagoda
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašika proteina u prahu vanilije, po želji
1/4 šoljice svježe narezanih jagoda za dekoraciju
Priprema:
Dodajte sve sastojke u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Tom smjesom napunite silikonski kalup za kolače, a zatim svaku šoljicu prelijte svježim jagodama.
Ostavite u zamrzivaču otprilike dva sata.
Izvadite iz kalupa i poslužite.
Jagodama dekorirajte po želji.