Trikovi uz koje će grudi ostati „na visini“

Piše: Preuzeti tekst

Veličina grudi, kao i brzina kojom će “krenuti prema dolje” u velikoj su mjeri određene genetikom. U pravilu, veće grudi će se i prije opustiti od manjih. Prosječne grudi teže od jedan do dva kg, a kod većih grudi od mladosti do starije dobi, bradavice se u prosjeku spuste za 11 cm. Ipak, stručnjaci ističu da se zdravim navikama spuštanje grudi može odgoditi, kao i ublažiti.

Mišići koji ih drže

Podizanje utega, sklekovi te vježbe izdržaja najbolje su trening za prsne mišiće, čiji je zadatak pridržavanje grudi. S druge strane, pretjerivanje s određenim tipom vježbanja, poput trčanja, može narušiti izgled grudi. Poskakivanje, osobito većih grudi, najveći je problem jer rezultira istezanjem ligamenata i vezivnog tkiva. Zbog toga je nošenje čvrstog sportskog topa kod tjelovježbe obavezno.

Mršavljenje i debljanje

Svaka se promjena u težini odražava i na izgledu grudi, pa kod većine veličina grudi varira za jedan broj ako izgubite do sedam kilograma. Naglo debljanje kao i mršavljenje uzrokuje pucanje vezivnog tkiva, može rezultirati nastankom strija te je glavni krivac za obješene grudi. Stručnjaci savjetuju postupno mršavljenje uz redovitu tjelovježbu kako bi spriječili taj efekt.

Odabir grudnjaka

Prema brojnim studijama, oko 80 posto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka. Najčešća zamka je nošenje grudnjaka s premalim košaricama (zbog čega se grudnjak podiže preko grudi ) ili s prevelikima pa se grudnjak diže visoko na leđima. Nošenje grudnjaka je važno za potporu, no stručnjaci ističu da bi ga trebalo nositi oko 12 sati na dan. Što su grudi veće, naramenice bi trebale biti šire.

Njega kože

Kao i na ostatku tijela, koža na grudima zahtjeva svakodnevnu hidratizaciju u obliku kreme. Lagana masaža 10-ak minuta kružnim pokretima pokrenut će cirkulaciju važnu u tom vezivnom tkivu i omogućiti veću elastičnost. Osim toga, takva masaža služi i kao samopregled koji je vrlo važan u ranom otkrivanju raka te održavanju zdravlja grudi.

Utjecaj hormona

Estrogen je glavni ženski spolni hormon koji utječe na izgled grudi. Prvenstveno, on uzrokuje rast grudi, ali i regulira promjene u njima tijekom menstrualnog ciklusa. Svakog mjeseca prije menstruacije grudi rastu kao svojevrsna priprema tijela na moguću trudnoću. Nakon menopauze, mliječne se žlijezde u grudima suše, zbog čega one postaju mekše i to je proces na koji se jedino može utjecati hormonalnom terapijom, ističu stručnjaci.

Istina o dojenju

Dojenje se često smatra krivcem za obješene grudi, no znanstvena istraživanja nisu pronašla dokaz za tu poveznicu. Pokazalo se da žene koje nisu dojile nemaju čvršće grudi od dojilja. Za obješenost je prvenstveno odgovorno ekstremno širenje i skupljanje mliječnih žlijezda tijekom trudnoće. Stručnjaci savjetuju kako se tome može doskočiti održavanjem zdrave težine trudnice te postupnog debljanja i mršavljenja.

Zdrave navike za zdrave i lijepe grudi

Zdrava prehrana je važan saveznik protiv obješenih grudi, a osobito su važni vitamini A, E, D, kao i omega 3 masne kiseline te unos oko 1,5 l vode na dan. Kako su grudi građene od kolagenskih vlakana, najveći neprijatelji njihovog izgleda su izlaganje UV zračenju i nikotinu, ističu stručnjaci. Tako je redovito nanošenje zaštitne kreme i prestanak pušenja važan korak u zaštiti lijepih grudi.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti