Mrkva, kraljica povrća: Temeljci, supe, čorbice, morate ih probati

Piše: I.J.

Temeljci, supe, čorbice… mnogo je jela koja ne možemo zamisliti bez mrkve, ali su rijetke prilike u kojima ona zaigra glavnu ulogu, stoga smo pronašli recepte koji će vas jednostavno oduševiti, a ovom proljetnom povrću dati potpuno novo mjesto na trpezi

 

Neodoljivo dobar prilog

Sastojci:

500 g mrkve

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika kopra

1 kašika limuna

sol i biber

Priprema:

Mrkve očistiti i prerezati ih na pola po dužini. Ubaciti ih u veću zdjelu, dodati maslinovo ulje, prstohvat soli i biber. Gril tavu dobro zagrijati, dodati mrkve i grilati ih pet minuta, dok ne poprime boju. Okrenuti mrkve i grilati ih još nekoliko minuta. Za to vrijeme nasjeckati kopar i pomiješati ga sa sokom jednog limuna, solju i biberom. Kada su mrkve gotove, začiniti ih mješavinom dressinga s koprom i poslužiti tople.

Savjet plus: Osim s koprom, mrkva će se sjajno složiti i s kuminom, narandžinim sokom, peršunom i balzamičnim sirćetom. No, najbolja opcija svakako će biti isprobavanje više kombinacija, kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.

Supa koju morate probati

Sastojci:

4 kriške hljeba

1 kašika kvasca

2 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

1 čehno bijelog luka

450 g mrkve

1 l povrtnog temeljca

1 đumbir

sol i biber

1 kašika limunovog soka

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Izrežite hljeb (bez kore) na kockice, izmiješajte kvasac s dvije kašike tople vode i pomiješajte s hljebom. Posložite hljeb na lim za pečenje i pecite 20 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi. Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte luk i bijeli luk te pirjajte na laganoj vatri tri-četiri minute. Dodajte mrkvu, povrtni temeljac i svježi đumbir. Kuhajte na laganoj temperaturi otprilike jedan sat. Maknite lonac s izvora topline. Neka odstoji dok smjesa ne bude mlaka. Izmiješajte štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka te dodajte sol i biber po ukusu. Na kraju dodajte limunov sok.

Sočni mafini

Sastojci:

Mafini:

1 šoljica zobenog brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice mljevenog cimeta

1/4 kašičice morske soli

1 kašika nerafiniranog rastopljenog kokosovog ulja

1/2 šoljice nezaslađenog umaka od jabuka

1/3 šoljice sirovog meda ili čistog javorovog sirupa

2 velikih jaja, sobne temperature

1/2 kašičice čistog ekstrakta vanilije

1/2 šoljice ribane mrkve

Glazura:

50 g organskog krem ​​sira, omekšanog na sobnoj temperaturi

1/4 šoljice običnog grčkog jogurta

2  kašike sirovog meda ili čistog javorovog sirupa

1/4 kašičice čistog ekstrakta vanilije

1/4 šoljice sitno nasjeckanog pecana, po želji

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 Celzijevih stepeni i lim za mafine obložite papirom za pečenje. U posudu za miješanje dodajte: zobeno brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i sol. Umutite prvo suhe sastojke, a zatim ostavite sa strane. U drugu veliku posudu dodajte: rastopljeno kokosovo ulje, umak od jabuka, med, jaja i ekstrakt vanilije. Umutite dok se dobro ne sjedini. Suhe sastojke dodajte mokrim i miješajte dok se temeljito ne sjedine. Dodajte narendanu mrkvu.

Tijesto podijelite ravnomjerno u pripremljene posudice za mafine, sipajući  ¾ posudice. Pecite 20-22 minute u zagrijanoj rerni, a zatim izvadite mafine i ostavite da se ohlade. U međuvremenu, u posudu za miješanje dodajte krem ​​sir, jogurt, med i vaniliju. Umutite električnom miješalicom dok se dobro ne sjedine. Zamrznite u frižideru da se stegne, najmanje 30 minuta. Mafine od mrkve prelijte glazurom i nasjeckanim pecanima. Poslužite i uživajte!

 

Desert u čaši

Sastojci:

300 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
200 g zobenih pahuljica
60 g svježe naribanih mrkvi
3 kašike grožđica
3 kašike javorovog sirupa ili meda
1 kašika chia sjemenki
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanilije
¼ kašičice pimenta
orasi za ukrašavanje
grčki jogurt za ukrašavanje

Priprema:

U bademovo mlijeko umiješajte naribane mrkve, ekstrakt vanilije i javorov sirup. U tekućinu ubacite zobene pahuljice, chia sjemenke, grožđice i sve začine. Dobro promiješajte. Smjesu podijelite u nekoliko čaša i stavite u frižider na dva sata ili idealno preko noći. Ohlađenu zobenu kašu ukrasite s malo kremastog grčkog jogurta i nekoliko oraha. Ako želite neki hrskavi dodatak na kaši, poslužiti se možete i pečenim kokicama. Prijatno!

 

 

Pročitajte još