Pizza bez mesa! Zašto ne?!

Piše: Redakcija

Pizza je najpoznatije jelo na svijetu. U bilo kojem kutku Zemlje, na svakom jeziku, svaki konobar će razumjeti kad kažete “pizza” te vas i nahraniti. Ona je najglobalnije jelo najglobalnijeg razdoblja u razvoju čovječanstva.

Originalna pizza nastala je u Italiji kao sirotinjska hrana. Seljaci su imali svoje brašno, paradajz, sir i ostale potrepštine i od toga pravili razne vrste pizze, ovisno o tome šta su u tom trenutku imali u kući. Tijesto je bilo mnogo deblje nego što je danas, jer se išlo na to da ljudi ne budu gladni. S vremenom se ovo mijenja pa tako nastaju i nove vrste pizza. Mi smo se ovog puta koncentrirali na one koje se pripremaju bez mesa i njegovih prerađevina.

[anter]Najpoznatija među njima je pizza Margherita. Znate li kako je nastala? Evo priče. Italijanska kraljica Margherita, prilikom posjete Napulju 1879. godine, zaželjela je probati tamošnji specijalitet: pizzu. U njenu čast, pizzaiolo je napravio pizzu u bojama talijanske zastave: zelena boja-origano/bosiljak, bijela-mozzarella i crvena-paradajz. Tako je i ostalo ime pizza Margherita.[/anter]

Pizza od karfiola

Sastojci: 1 srednja glavica karfiola, 1 jaje, 1/2 šoljice rendane mozzarelle, rendana limunova korica, bosiljak, gljive po izboru, špinat, 2 kašike maslinovog ulja, 3 čehna bijelog luka, so, biber, 1/4 šoljice rendanog tvrdog sira

Priprema: Karfiol operite i razdijelite na “cvjetiće”. Obrišite ih i usitnite u blenderu u mrvičastu smjesu. Skuhajte u slanoj vodi pa dobro ocijedite. Pomiješajte ocijeđeni karfiol s jajetom i naribanom mozzarellom. Dodajte začine i limunovu koricu. Smjesu razmažite (ne suviše tanko) po plehu obloženom pek papirom, u krug. Rernu ugrijte na 200 Celzijevih stepeni i pecite tijesto od karfiola 30-ak minuta, do zlatnožute boje. Za to vrijeme prodinstajte na maslinovom ulju sitno sjeckani bijeli luk i gljive. Pri kraju dodajte limunov sok i špinat. Fil rasporedite po tijestu od karfiola, posipajte naribanim sirom i vratite u rernu na 5 minuta, dok se sir ne rastopi.

Vegetariana

Sastojci za tijesto: 400 g brašna, 1/2 kesice germe, 2-2,5 dl mlake vode,
malo soli, 1 kašičica maslinovog ulja
Za nadjev: 200 g sira, 1 svježa paprika, 100 g šampinjona, praziluk ili crni luk, paradajz, nekoliko maslina, kečap, origano, bosiljak, so

Priprema: Kvasac i so umijesiti u brašno, zatim dodati ulje i mlaku vodu pa tijesto dobro izraditi dok ne postane glatko. Kada je gotovo, ruke malo namazati uljem i razvući tijesto u podmazan pleh za pizzu. Ostaviti da se odmori 20-ak minuta.

Za nadjev narendati sir, a papriku, paradajz, luk i šampinjone isjeckati na listiće. Nakon toga tijesto premazati kečapom, posuti začinima, pa preko toga posuti 1/2 količine sira, zatim poredati povrće i gljive, pa posuti preostalim sirom i ukrasiti maslinama. Peći u zagrijanoj rerni, a kada je pizza gotova, posuti je s još malo origana.

Margherita

Sastojci za tijesto: 3 šolje brašna, 1/2 kesice germe, 1/2 šolje mlake vode
1 kašičica soli
Za nadjev: 3 svježa i vrlo zrela paradajza, 1 lopta svježeg mozzarella sira, maslinovo ulje, malo soli, svjež bosiljak (jedna vezica)

Priprema: Od pripremljenih sastojaka umijesiti tijesto srednje mekoće, uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru nekoliko sati. Paradajz ogulite i isjeckajte sitno, pa propasirajte viljuškom (ne u blenderu). U posudu ulijte maslinovog ulja, dodajte paradajz, posolite i dinstajte dok se ne zgusne. Ovim sosom premazati pizzu, pa po njoj poredati kriške mozzarela sira. Pizzu peći u jako zagrijanoj rerni. Kad je pečena, pospite je listovima svježeg bosiljka.

Grčka pizza

Sastojci za tijesto: 1/2 kg brašna, 3 kašike maslinovog ulja, 1/2 kockice pekarskog kvasca, malo soli, malo mlakog mlijeka i mlake vode po potrebi
Za nadjev: 200 grama feta sira, 2 slatke paprike, 1 svjež paradajz
1 crni luk, nekoliko crnih maslina, kečap po ukusu, origano, tzatziki (grčki začin)

Priprema: Kvasac potopiti u malo mlakog mlijeka i ostaviti na toplom mjestu oko pola sata. U odgovarajuću posudu staviti brašno pa na sredini napraviti rupicu u koju se sipa kvasac, ulje i so. Od ovoga umijesiti tijesto kao za hljeb uz dolivanje mlake vode onoliko koliko je potrebno da se napravi odgovarajuća gustina tijesta. Razvući tijesto. Po sredini ga blago premazati maslinovim uljem preko kojeg ide kečap, pa začini, narendani feta sir i onda luk, paradajz i paprika sjeckani na kolutove. Na kraju pizzu ukrasiti maslinama i peći u jako zagrijanoj rerni 20-30 minuta.

Quatro formaggi

Sastojci za tijesto: 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
2-3 kašike tople vode, 1/2 kašičice šećera, 250 g pšeničnog glatkog brašna tip 550, 1 kašičica soli, 2-3 kašike maslinova ulja, oko 150 ml tople vode, 10 g putera
Za nadjev: 125 ml Passate, 1/2 kašičice origana, 1/2 kašičice šećera, so, biber, 50 g gorgonzole, 100 g mozzarelle, 80 g polutvrdog sira (gauda, edamer, ementaler ili sl.), 50 g tvrdog sira (grano padano, pecorino ili sl.)

Priprema: Kvasac razmutite sa 2-3 kašike tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko pet minuta na toplom mjestu. Brašnu dodajte so, maslinovo ulje, dignuti kvasac, te dodajući toplu vodu električnom mješalicom umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (30-ak minuta). Kalup (O 33 cm) dobro premažite puterem. Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa. U passatu dodajte origano, šećer, prstohvat soli, biber i dobro promiješajte. Tijesto premažite pripremljenom passatom. Po tijestu rasporedite gorgonzolu izmrvljenu na komadiće, mozzarellu narezanu na kriške i pospite naribanim polutvrdim i tvrdim sirevima.

Meksička pizza s grahom i špinatom

Sastojci: gotovo tijesto za pizzu
Za fil: 1 limenka crnog graha, opranog i ocijeđenog, 2 luka, sitno narezana, kumin, chili u prahu, 1 čehno bijelog luka sitno nasjeckano, 100 ml salse, 150 g smrznutog špinata, odmrznutog i dobro ocijeđenog, peršun, malo tabasca po želji, 100 g mrvljene goude

Priprema: Zagrijte rernu na 190 stepeni. Razvucite tijesto za pizzu na papir za pečenje koji ste prethodno malo namastili. Grah usitnite viljuškom i pomiješajte ga sa lukom, kuminom, chilijem i bijelim lukom. Rasporedite po tijestu. Dodajte salsu, špinat i peršun. Po želji začinite s malo tabasca. Pospite sirom. Pecite u rerni 15-20 minuta.

Pizza širom svijeta

– U Sjedinjenim Američkim Državama svake sekunde pojede se približno 350 komada pizze.
– U Nizozemskoj su „križali” pizzu s hot dogom i dobili omiljeno jelo „Double Doutch”, koje sadrži dvostruku količinu sira, luka i govedine.
– U Kini je popularna pizza s jeguljom
– U Kostariki je čak i kokos našao put do pizze
– U Francuskoj je popularna kombinacija poznata kao „Flambe”, koja sadrži slaninu, luk i svježe vrhnje.
– U Indiji vole pizzu s ukiseljenim đumbirom i janjetinom
– U Japanu je popularna pizza s lignjama i kombinacijom majoneze, krompira i slanine.
– U Pakistanu pizza bez currija nije pizza.

Ljekovito ulje origana

Osim začina, svako domaćinstvo bi trebalo imati i ulje origana. Kažu da pomaže u liječenju raka, alergija, ali i kod uboda insekata, pa i zmija.

[nggallery id=91]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti