Tips & Tricks za njegovana i lijepa stopala

Piše: E.Dž.

Iako bismo trebali njegovati stopala tokom cijele godine, više pažnje počinjemo obraćati kada dolazi vrijeme za proljetne cipelice. Da biste imali lijepa i njegovana stopala, ne morate uvijek ići u skupi salon. Uz malo vremena i truda možete sebi priuštiti nevjerovatan makeover stopala kod kuće. Donosimo nekoliko savjeta s kojima će vaša stopala biti spremna za otkrivanje

Kupka

Opuštajuće namakanje nogu od 15 do 20 minuta učinit će čuda. Ako želite, u posudu s vodom možete dodati ulja za aromaterapiju, ali to nije neophodno. Sam čin natapanja nogu olabavit će suhe ljuske i omekšati debele, stvrdnute slojeve kože na petama, prstima i loptama stopala. Ne upotrebljavajte prevruću vodu, jer može uzrokovati da se koža isuši i pukne.  Četkicom lagano ribajte stopala.

 Piling

Nakon što smo se opustili i kupkom pripremili stopala, vrijeme je za drugi korak. Kako na ostalim djelovima tijela, tako i na stopalima, tokom cijele godine se sakupljaju mrtve ćelije kože, koje nakupljaju bakterije. Zato nam je potreban piling. Napravite ga sami kod kuće, od dvije kašike kokosovog ulja i kašike šećera.

Otkanjanje žuljeva

Nakon što dobro omekšate kožu, upotrijebite turpiju za žuljeve kako biste ih nježno smanjili. Može vam trebati nekoliko ovakvih tretmana prije nego što uspijete ukloniti svu očvrslu kožu, ali pripazite da je ne porežete. Uklanjanje žuljeva može pomoći u sprječavanju stvaranja pukotina, ali ako se previše obreže, koža se može cijepati ako se vrši pritisak na previše razrijeđena tkiva. To ne samo da uzrokuje bol i krvarenje, već može povećati rizik od infekcije. Zapamtite da pokušavate ukloniti samo mrtve ćelije kože, a ne zdravo tkivo.

 Tvrda koža

Iako samo napravili kupku i piling, te uklonili žuljeve i dalje nam je ostao jedan od najvećih problema na stopalima – tvrda koža. Za uklanjanje tvrde kože najbolje je da nabavite kamen plovućac ili turpiju za pete. Budite nježni i pazite da ne pretjerate.

Hidratacija i masaža

Da biste završili sa spa tretmanom stopala, nanesite losion za hidrataciju.  Trebali biste nježno masirati stopala dok nanosite losion, istežući tetive u zglobovima prstiju i luku stopala.

Okluzivna terapija

Nakon nanošenja losiona možete na sat-dva navući par čarapa ili stopala zamotati u plastičnu foliju. Poznata kao okluzivna terapija, koja osigurava bolju apsorpciju losiona – veliki plus ako imate suha, ljuskava

Pročitajte još