Proljetne ideje za mali balkon

Piše: E.Dž.

Bez obzira na veličinu, balkoni su dio dragocjenih kvadratura naših domova i trebali bismo ih pokušati koristiti što je više moguće. Donosimo neke od ideja kako što ljepše da uredite male balkone i poboljšate kvalitet boravka u svom vanjskom prostoru, pogotovo u ova teška pandemijska vremena ograničenog kretanja. Stvorite prekrasno proljetno utočište u koje ćete pobjeći od svakodnevice

 Pod je ključan

Promjena podnih pločica ili makar ubacivanje nekih boja i šara napravit će ogromnu razliku pa balkon više neće biti zapuštenog izgleda.

Viseće stolice

Ako je balkon više dug i uzak, potrebno je iskoristiti vertikalni prostor, poput ubacivanja visećih stolica. Kada takvu stolicu postavite u ugao, držat ćete dragocjene kvadrate slobodnim pred vašim nogama i, osim prostora za stolić i dodatne detalje, dobit ćete i prozračan, hirovit izgled.

 Koristite sklopivi namještaj

Klasičan, ali siguran savjet: koristite sklopivi namještaj u malim prostorima. Ovo je tako zgodno kada vam treba više prostora, a također i kad iznenada zapada kiša. Samo trebate što prije ubaciti sve unutra.

 Bez velikog namještaja

Pazite da namještaj i predmeti koje kupujete nisu preveliki. Ne pretrpavajte svoj mali prostor. Obratite posebnu pažnju na mjerenja kada kupujete stvari poput sofa. Nema ništa gore od kupovine novog komada samo ako se utvrdi da potpuno nadvlada sve ostalo. Potreban vam je i neki prostor za disanje.

Koristite ogradu

Čak i ako je vaš balkon toliko malen i uzak da nema mjesta za sto i stolicu, još postoje druge mogućnosti. Ako želite mali kutak u kojem možete popiti jutarnju kafu, možete kupiti sto koji se pričvrsti na ogradu vašeg balkona i sklopi kad nije u upotrebi.

 Važna je i privatnost

Nedostatak privatnosti može biti prava zapreka provođenju vremena za odmor na vašem ionako malom balkonu. Postoji nekoliko načina kojima možete stvoriti privatnost između sebe i radoznalih komšija, a to su bambusovi paravani.

 Zanimljivo osvjetljenje

Obavezno dodajte lijepa svjetla na svoj balkon kako biste uživali i u večernjim satima. Nevjerovatno je šta lijepo osvjetljenje može učiniti malom prostoru.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti