Recepti stvoreni za najzelenije godišnje doba: Proljeće na tanjiru

Piše: Azra

 

Dani su sve duži i sve smo više u pokretu vani na svježem zraku, stoga nam manjka vremena za kuhanje.

Šparoge, špinat, tikvice, mladi luk, prokulice i grašak odličan su povod za pripremu osvježavajućeg, finog i sezonskog ručka. Donosimo vam recepte za zdrave, jednostavne i slasne obroke pune energije

 

Pita od špinata i sira

Sastojci:

kore za pitu

500 g svježeg sira

1-2 kiselog vrhnja

1/2 kg mladog špinata

1 jaje

sol

biber

maslinovo ulje

Priprema:

Špinat operite, dobro ocijedite i nakidajte na komade. U zdjeli pomiješajte svježi sir, vrhnje, sol, biber i jaje. Dodajte dvije kašike maslinovog ulja i špinat. U smjesu pažljivo umiješajte kore za pitu koje ste prethodno natrgali na komadiće. Dno posude u kojoj ćete peći pitu premažite maslinovim uljem, izlijte smjesu i pecite 30-ak minuta na 200 Celzijevih stepeni. Kada je pita gotova, ostavite je da se lagano ohladi 10-ak minuta prije posluživanja.

Zapečene tikvice punjene puretinom

Sastojci:

8 okruglih žutih ili zelenih tikvica

1 mala glavica luka

100 g juneće kobasice

500 g mljevene puretine

2 čehna bijelog luka

1 kašika koncentrata paradajza

1 dl bijelog vina

2 velika zrela paradajza

2 kašike riže

maslinovo ulje

sol

biber

kumin

slatka paprika

čili

origano

svježi timijan

ribani parmezan

Priprema:
Tikvicama odrežite vrh i kašikom pažljivo izdubite sredinu, pazeći da ne probijete koru. Izdubljeno meso tikvica sačuvajte. Unutrašnjost izdubljenih tikvica lagano posolite, preokrenite i složite na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev. Luk fino nasjeckajte i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2-3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe. Dodajte bijeli luk, koncentrat paradajza, po kašičicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte nasjeckani paradajz i izdubljeno meso tikvica. Posolite, pobiberite, dodajte 2-3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se paradajz ne raspadne, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte dvije kašike riže  i kuhajte  još pet minuta. Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Pripremite dublju vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite otprilike 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Poslužite ih uz prilog po želji i umak od jogurta i bijelog luka, koji ćete dobiti tako da 200 grama  grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim čehnom bijelog luka, kašikom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i bibera.

 

Kremasta tjestenina s povrćem

Sastojci:

200 g tjestenine

100 g graška

100 g šparoga

1 glavica luka

2 mrkve

manji celer

malo bijelog luka

maslinovo ulje

sol, biber, vegeta, svježi bosiljak

malo vrhnja za kuhanje

parmezan

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte grašak, naribanu mrkvu i celer na trakice te nasjeckane šparoge. Sve zajedno prodinstajte i dodajte bijeli luk te ulijte malo vode. Začinite sa solju, biberom i vegetom, a pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Tjesteninu skuhajte, procijedite i pomiješajte s umakom od povrća te dodajte bosiljak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti