Znate li šta je eko moda?

Piše: L. B.

Eko-moda postala je veliko, potencijalno blago za sve dizajnere. Održivi materijali koji se mogu reciklirati sada se probijaju u sale za sastanke i na modne piste. Baš kao što je prehrana organskim proizvodima prešla s malih polica na ekspanzivan trend, održiva moda postaje dostupnija i pristupačnija.

Ali šta je zapravo eko-moda?

Eko je skraćenica od ekologije ili proučavanja interakcija između organizama i njihove okoline. Eko-moda je bilo koja marka ili linija odjeće koja pokušava smanjiti utjecaj na okoliš, a često i na zdravlje potrošača i radne uvjete ljudi koji izrađuju odjeću. Zamislite organski pamuk, trajne tkanine koje se mogu reciklirati, boje na biljnoj bazi i poštenu platu za proizvođače i dobavljače.

Eko moda može se brendirati samo time što je održiva, što znači da se usjev koji se koristi za izradu odjeće može ponovo uzgajati ili ponovo zasaditi nakon što se ubere. Također ne postoji 100% ekološki prihvatljiv komad odjeće, jer sva odjeća uzima vodu i energiju.

Poznati brend Burberry u potpunosti je izbacio životinjsko krzno iz ponude, a dizajnerica Stella McCartney svoje je komade za jednu kolekciju izradila od eko-kože i eko-krzna te reciklirane plastike. Čak je i Meghan Markle pokazala ekološku osviještenost nošenjem Adidasovih patika koje nisu izrađene od životinjske kože. Iako te zamjenske verzije još uvijek nisu sasvim zaživjele među kupcima, malim koracima do očuvanja planete.

Naočale od bambusa

Sunčane naočale nisu izrađene od plastike već od bambusa koji je jedan od najobnovljivijih materijala na planeti.

 

Torba od eko kože

Torba napravljena je od maslinasto-zelene vegetarijanske brušene kože, a prati je šivani lanci. Unutrašnjost je satkana od recikliranih poliesterskih vlakana.

Odijelo od pamuka

Žensko odijelo tkano od prirodnih vlakana iz prirode i organskog pamuka.

 

Patike s plutanim đonom

Patike napravljene od eko kože i plutanim đonom, slične onima koje je nosala Meghan Markle.

 

Košulja od vune

Koljuša napravljena od svježeg organske vune s napuhanim rukavima i zakrivljenim rubom koji pada tačno iznad koljena. Pojas služi da bi se stvorila silueta pješčanog sata.

 

Vegetarijanske hlače

Hlače građene od lišća ananasa koja kada se preradi neodoljivo podsjeća na kožu.

Pročitajte još