Recept za ćufte u umaku od paradajz sosa

Piše: Redakcija

Omiljeni zalogaj od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira i užitak je zagarantovan.

Recepata za ćufte ima jako puno, neki dodaju hljeb, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od paradajza.

Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu ili miješano mljeveno meso.

Sastojci:

Za ćufte/okruglice:
500 g mljevenog mesa (po izboru)
75 g riže
1 luk
2 jaja
2 kašike krušnih mrvica
2 režnja bijelog luka
1 kašika slatke mljevene paprike
50 ml vode
so, biber
malo sitno sjeckanog svježeg peršuna
2 kašike maslinova ulja

Za umak:
500 ml pasiranog paradajza
3 kašike maslinova ulja
3 kašikeglatkog brašna
1 kašika šećera
1,5 l vode
so, biber

Priprema:

Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propržite na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.

U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasirani paradajz i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, so i biber pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti