Iftari drugih zemalja na vašem stolu: Turska i Maroko

Piše: I.J.

Muslimani širom svijeta dočekali su ramazan, mjesec posta i blagostanja, a posebnu čar predstavlja pripremanje iftara i sehura za ukućane. U pripremanje ovih obroka ulaže se mnogo ljubavi i pažnje, naročito u pripremi iftara. Nakon dugog posta postače iznenadite nečim novim i ukusnim. Ovog puta vam donosimo nekoliko ideja za jela koja zauzimaju mjesta na iftarskim soframa širom svijeta

Sve miriše na Tursku

Pide

Sastojci:

Za tijesto:

500 g brašna

2 kašičice soli

40 g svježeg kvasca

1  kašičica šećera

50 ml vode

100 ml ulja

300 ml jogurta

Za fil:

500 g polutvrdog sira

2 vezice peršuna

2 jaja

1  kašičica mješavine suhih začina

Priprema:

Prosijte brašno, a malo ga ostavite za izradu tijesta. Posolite i u udubljenje u brašnu stavite kvasac, koji ste prethodno izmiješali sa šećerom i toplom vodom. Prekrijte kvasac s malo brašna i ostavite neka se diže deset minuta. Postupno umiješajte ulje i jogurt te dobro izmiješajte mikserom da se oblikuje glatko srednje mekano tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite da nadođe na toplom mjestu. Dizano tijesto stavite na lagano pobrašnjenu dasku. Podijelite na osam komada, svaki oblikujte i razvucite u ovalni oblik debljine ½ centimetra.

Za fil:

Jaja razmutite zajedno s mješavinom suhih začina pa dodajte grub naribani sir i nasjeckani peršun te lagano izmiješajte. Slažite razvučene dijelove tijesta na malo namašćen pleh i svaki premažite filom tako da ostavite uz rub centimetar čistog tijesta. Pecite u rerni na 200 Celzijevih stepeni desetak minuta, dok pide ne poprimi zlatnosmeđu boju.

 

Keskul

Sastojci:

5 dl hladnog mlijeka

40 g kokosa

60 g brašna

80 g šećera

1 kesica vanilijinog šećera

1 kašika putera

Priprema:

U veću šerpu stavite hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilijin šećer, lagano sipajte brašno i sve dobro umutite kašikom. Sve zajedno stavite na šporet da provri miješajući. Kad provri, dodajte puter i miješajte da se otopi. Sklonite i sipajte u četiri posudice. Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite dva-tri sata u frižideru. Pospite sitno sjeckanim orašastim plodovima i kokosovim brašnom.

 

Vodimo vas u Maroko

Uživajte u marokanskim jelima koja smo izabrali samo za vas

Harira čorba

Sastojci:

150 g leće

3-4 kašike ulja

1 veća mrkva

2 štapa celera

4 čehna pasiranog bijelog luka

1 glavica crnog luka

pola struka praziluka (samo bijeli dio)

250 g skuhanih leblebija

800 ml sjeckanog paradajza iz konzerve

nekoliko ljutih papričica

isjeckani peršun

1 kašičica izrendanog đumbira

prema ukusu začini:

kurkuma, kumin, mediteranska mješavina začina, biber, dimljena paprika

Priprema:

Leću očistite i operite hladnom vodom. U šerpicu stavite opranu leću, prelijte vodom, dodajte list lovora, malo soli i čehno bijelog luka. Pustite da provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte na tihoj vatri od 20 do 30 minuta, dok ne omekša. Procijedite i odstranite lovorov list i bijeli luk. Začinite sa još soli, limunovim sokom, svježim biljčicama. U veću šerpu stavite ulje i dodajte sitno isjeckan crni luk te pržite na srednjoj temperaturi pet minuta ili dok luk ne postane staklast, dodajte sitno isjeckan praziluk i njega pržite dok ne omekša, a zatim dodajte bijeli luk, celer, đumbir i mrkvu i sve to zajedno pržite nekoliko minuta. Stavite začine po ukusu i pržite dok ne osjetite da su pustili aromu. Dodajte kuhanu leću, leblebije i paradajz iz konzerve, prelijte vodom ili povrtnim temeljcem do željene gustine i kuhajte još pola sata do 45 minuta na veoma tihoj temperaturi.

 

Chebakia

Sastojci:

Za tijesto:

1 zdjela puna zlatnih neoljuštenih sjemenki susama

prstohvat zrna mastike

1/4 kašičice šećera

4 šoljice brašna (uz dodatak ako je potrebno)

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 1/2 kašičica mljevenog anisa

1 1/2 kašičica mljevenog cimeta

1/2 kašičice šafrana

1/8 kašičice kurkume

1 jaje

1/4 šoljice putera (otopljeni)

1/4 šoljice maslinovog ulja

1/4 šoljice sirćeta

1/4 šoljice vode cvijeta narandže

1 kašičica kvasca otopljenog u 1/4 šoljice tople vode

Za prženje:

6 1/2 šoljica ulja

5 šoljica meda

2 kašike vode cvijeta narandže

1/2 šoljice zlatnih neoljuštenih sjemenki susama

 

Priprema:

Sjemenke susama rasporedite na tavi za pečenje i tostirajte ih u rerni na 200 Celzijevih stepeni, od 10 do 15 minuta. Jednu zdjelu preprženog susama sameljite dok ne postane puderast. Pomiješajte žitarice sa šećerom i zdrobite ih u prah. Potom pomiješajte mljeveni susam, brašno i ostale suhe sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte preostale sastojke i rukama promiješajte da se dobije tijesto. Podijelite tijesto u četiri dijela, svaki oblikujte u glatku smjesu i stavite tijesto u plastičnu vrećicu da odstoji 10-15 minuta.Tijesto razvaljajte na debljinu tankog komada kartona. Rezačem tijesta izrežite tijesto na pravougaonike približno veličine dlana. Napravite ravnomjerno četiri reza po dužini u svakom. Uzmite pravougaonik i provucite srednji prst desne ruke kroz izmjenične trake tijesta. Preklopljeni komad tijesta stavite na pleh. Pokrijte pladnjeve presavijenog tijesta krpom dok ne budete spremni za prženje. Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi na umjerenoj temperaturi. Istovremeno, u velikom loncu zagrijte med gotovo do vrenja. Kad je med pjenast, ali bez mjehurića, dodajte vodu cvijeta naranče i isključite ringlu. Na zagrijanom ulju pržite chebakije. Prilagodite toplinu prema potrebi, da se polako prže do srednje smeđe boje. Kad su chebakije gotove, cjedilom ih iz ulja premjestite direktno u vrući med. Lagano pritisnite chebakije da se potope u med i ostavite da se namaču od pet do sedam minuta.

 

Msemen

Sastojci:

Tijesto:

3 ½ šoljice brašna

½ šoljice griza

2 kašičice šećera

2 kašičice soli

1 kašičica kvasca

1½ šoljica tople vode

¼ šoljice vrlo mekanog neslanog putera

 

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u velikoj zdjeli. Dodajte 1½ šoljicu tople vode i promiješajte da se dobije tijesto. Prema potrebi dodajte još vode da napravite tijesto koje je mekano i lako se mijesi, ali ne i ljepljivo. Ako je tijesto previše ljepljivo za rukovanje, dodajte malo brašna, jednu po jednu kašiku.

Premjestite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite ga ručno deset minuta dok ne postane vrlo glatko i elastično. Počnite dijeljenjem tijesta u kuglice veličine loptice za golf. Nastavite dok se cijelo tijesto ne podijeli. Izravnajte loptu na vrlo, vrlo tanak sloj. Odozgo utrljajte malo ulja i preklopite u trećine. Dodajte još malo ulja i na traku pospite griz i preklopite opet u trećine. Sada biste trebali dobiti mali kvadrat tijesta. Nastavite s preostalim kuglicama. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malu količinu ulja. Počevši od prvog „pakiranja“ koje ste sastavili, nauljite ruke i počnite izravnavati tijesto. Stavite u toplu tavu i pecite ga dok ne postane zlatnosmeđe i lagano hrskavo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti