Zašto se boja za kosu brzo ispire?

Piše: Redakcija

Vlasnik frizerskog salona „Barber Below“Frizer Rob Czlapka,  iz Manchestera, otkrio je zašto boja na kosi brže blijedi nego što bi trebala i što učiniti kako bi se ona duže zadržala.

Glavni razlog zašto kosa gubi boju je šampon.

– Šampon je oštro sredstvo za čišćenje kose, ali također uklanja prirodna ulja i teksturu. Hemikalije koje se koriste u šamponu kombiniraju se s uljem na vlasištu i u kosi, koje se uklanja kad isperete šampon – rekao je frizer Rob.

Ovim postupkom uklanjaju se i zdrava ulja koja proizvodi vlasište, zbog čega će kosa biti suha ako ne koristite regenerator.

–  Kad kosi oduzmete prirodna ulja potičete lojne žlijezde da pretjerano reagiraju i proizvedu još više ulja, što rezultira masnom kosom – dodao je i savjetovao da izbjegavate šampone koji sadrži mnogo jakih konzervansa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Umjesto toga, predlaže one s esencijalnim uljima i organskim sastojcima, koji će očistiti vlasište, a boju kose ostaviti netaknutom.

Zašto se boja za kosu brzo ispire?

Peremo je 72 sata nakon farbanja

Svaki pramen kose sadrži sitne pore koje se otvaraju i zatvaraju. Tokom farbanja pore se otvaraju kako bi upile boju i treba im malo vremena da se opet zatvore. Ako kosu operete u roku od 72 sata boja se može isprati.

Peremo kosu vrućom vodom

Pore se otvaraju i oštećuju od velike vrućine. Kosu je najbolje prati mlakom vodom.

Sušimo je vrućim fenom

Velika vrućina može oštetiti boju. Ako možete, nakon bojanja se preporučuje sušiti kosu prirodnim putem ili na nižoj temperaturi fenom.

Tretiramo je peglama i figarima

Lojne žlijezde proizvode prirodna ulja koja štite kosu od topline i drugih štetnih elemenata. Peglanje ili kovrčanje kose odmah nakon pranja onemogućava stvaranje ovih zaštitnih ulja. Ako planirate izlazak, ostavite nekoliko sati između pranja i peglanja.

Izvor:24.sata.hr

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti