Ponosno nosite svoje godine!

Piše: Redakcija

Menopauza je period s kojim se susreće svaka žena prije ili kasnije, zavisno od doba ulaska u tu životnu fazu. Mnoge promjene s kojima se u tom dobu suočavaju pripadnice ljepšeg spola većini njih često teško pada, ali jednostavno menopauza je ženska pratiteljica koju bi najbolje bilo prihvatiti kao takvu i na lijep način se „dogovoriti o suživotu“. Ublažavanje simptoma menopauze neizbježna je tema u životu svake odrasle žene. Jer, ovo je prirodan proces u kojem žensko tijelo i organizam u cjelini doživljavaju mnoge preobražaje.

Sama dijagnoza menopauze može se postaviti tek ako je prošlo najmanje 12 mjeseci od posljednje menstruacije. Već i prije same menopauze koja uobičajeno nastupa u pedesetim godinama, žene prolaze kroz određena stanja koja nagovještavaju promjene. Nije rijetkost da se simptomi jave i u četrdesetim pa čak i tridesetim godinama, što se naziva periodom perimenopauze ili predmenopauze. Svi simptomi karakteristični za menopauzu kao što su promjene raspoloženja, valovi vrućine, tzv. valunzi, usporenje metabolizma, prestanak menstruacije, tako se mogu javiti i mnogo prije nego žena očekuje. Taj period može biti posebno težak i depresivan, jer najteže je prihvatiti činjenicu – „nisam više mlada“.

Ko sam, šta sam, šta želim, nova bora je tu, odjednom mi je prevruće, plače mi se, niko me ne razumije…, misli su koje mnogima u tom periodu prolaze kroz glavu, a još teže padaju pitanja okoline: „Zašto si se udebljala?, „Zašto si se promijenila?“, „Šta se s tobom dešava?“, „Otkud ti to crvenilo po licu“…

Osjećaj usamljenosti i napuštenosti je veoma čest i sve ono što takva duševna stanja nose sa sobom može utjecati na način života i navike, ali posebno se teško suočiti s emotivnom izgubljenošću.

Žene, kada dođu u srednje godine, mijenjaju sliku o sebi ponajviše pod utjecajem spoljašnjih znakova starenja. S obzirom na promijene u tijelu i reakcije okoline, ženu može da zaboli gubitak mladenačkog izgleda koji je smatrala svojom posebnom vrijednošću. Ono što žene u dobi menopauze posebno primjećuju su i promjene na koži lica, bore, flekice, podočnjaci, opuštenost kapaka, gubitak elastičnosti. Također, kosa postaje tanja, suhlja, sve više opada, gubi sjaj. I sve to dodatno izaziva teška emotivna stanja.

No, ma koliko se činilo da tugu nije lako prebroditi i sve izgledalo kao dugo bolno iskustvo, menopauza uopće nije tako strašna. To je samo novo razdoblje života, a ne, kako se često tumači, jedan od „najtežih zadataka“ u životu žene da se izbori sa stereotipima i predrasudama. Menopauza je jednostavno period kroz koji svaka žena mora proći i najbolje je čim prije promijeniti poglede na to doba života i optimistično stupiti ka traženju rješenja.

A, ona su nadohvat ruke. „Azra“ je, naime, istražila koja bi to idealna rješenja mogla biti.

Naravno, prije svega je briga o zdravlju, formi i prehrani gdje bi svaka žena u dobu ulaska u menopauzu sebi mogla pomoći fizičkom aktivnošću i unošenjem što više zdravih namirnica, žitarica, voća i povrća, bjelančevina, Omega-3 masnih kiselina, općenito, vitamina.

Posebni vitamini potrebni su koži i kosi kako bi se održala i vratila elastičnost, hidratacija, sjaj i mladolik izgled, što svakako nosi i onaj osjećaj zadovoljstva u vlastitoj koži.

Za to nekada nije dovoljna samo zdrava ishrana, jer potrebno je znati i da tokom menopauze hormoni jednostavno divljaju i na koži je evidentan i taj utjecaj. Gubitak estrogrena s godinama rezultira smanjenjem nivoa kolagena i elastina.

Ekipa magazina „Azra“ pronašla je odgovore na pitanja koja sredstva su najbolja za nove beauty rutine, manju ovješenost kože, smanjenje bora i pravilnu njegu kože i kose u ovom novom – a definitivno može biti i – vrlo sretno razdoblju života svake žene.

Najbolji poklon u vrijeme menopauze jeste kožu spasiti naglih promjena korištenjem intenzivnih hranjivih dnevnih i noćnih krema. Takva njega ženske kože formulirana posebno za doba menopauze moguća je uz proizvode koji sadrže anti-age aktivne sastojke sposobne da pomognu koži kompenzirati gubitak hormona dehidroepiandrosterona (DHEA), a čiji nedostatak dovodi do isušivanja kože i kose. DHEA hormon je ključan za 38 procesa kod mlade kože te usljed njegovog smanjenja dolazi i do najvidljivijih promjena na koži.

Koža se progresivno počinje stanjivati, a istovremeno se smanjuje i tvorba sebuma te stoga naš najveći organ postaje manje prirodno nahranjen i izuzetno suh što dovodi i do drugih neželjenih reakcija. Suhoća kože postaje izraženija, a uz bore se javljaju i mrlje, onaj „živi“ površinski sloj je sve tanji , a onaj „mrtvi“ postaje deblji i površina kože poprima grub izgled, hrapavost i sklonija je ljuštenju.

Uloga anti-age aktivnih sastojaka je da povećaju debljinu epidermisa kako bi koža duže bila punija i čvršća. Stoga se osim promjene životnog stila, fizičke aktivnosti, odgovarajuće prehrane bogate kvalitetnim nutrijentima i uzimanja dovoljno tekućine mora posegnuti za takvim  preparatima, a iskustva miliona žena govore da za pravilnu njegu lica i zadržavanje mladolikosti nema boljih dnevnih i noćnih krema od onih iz Vichy Neovadiol linije.

Isprobale su ih i same kolegice naše redakcije sa zrelijom kožom i uvjerile se na svojoj koži koliko su upravo te čarobne kremice zaslužne za blistaviju i ljepšu kožu.

Važnost dnevne njege

Vichy Neovadiol krema definitino se potvrdila kao formula nadahnuta povoljnim učinkom hormona na mladolikost kože. Dostupna je kao dnevna krema za normalnu do mješovitu kožu te suhu kožu. Sadrži odabran kompleks aktivnih sastojaka koji je toliko snažan da djeluje na markere mladolikosti pogođene menopauzom. Koža je vidljivo mlađa u svakom pogledu.  Istražili smo i šta to konkretno čine sastojci Vichy Neovadiol linije. Naime, PRO-XYLANE obnavlja gustoću, volumen i čvrstoću kože te pomaže u porastu razine kolagena. HEPES pomaže pri zaglađivanju kože, ističe njenu prirodnu svježinu i sjaj te izjednačava ten. GLICERIN je sastojak koji zadržava vodu u vanjskim slojevima i nudi osjećaj ugode i neprekidnu hidrataciju kako bi nadomjestio vlagu koju zahtijeva koža u menopauzi. HEDIONE pomaže nadomjestiti manjak lipida, što je također posljedica menopauze, a obnovlja i  prirodne masnoće dajući koži elastičnost.

Ključna noćna njega

Iznimno svježa Vichy Neovadiol noćna formula s osjećajem hlađenja definitivno je nešto što daje dugotrajan osjećaj ugode na koži. Kao i dnevna njega sadrži odabran kompleks aktivnih sastojaka: PRO-XYLANE, HEPES, GLICERIN i HEDIONE, a dodatno je ova krema obogaćena sastojcima za ublažavanje znakova menopauze i tokom noći. EPÉRULIN umiruje kožu i smanjuje crvenilo. KOFEIN kao stimulans dekongestivnog djelovanja bori se protiv znakova umora. AIRLICIUM je sastojak kojeg 99% čini zrak i ima veliku sposobnost upijanja sebuma i znoja. AQUAKEEP polimeri mogu apsorbirati veliku količinu vode koja se oslobađa u dodiru s kožom. Tekstura se na koži tokom nanošenja pretvara u vodu i koži daje dubinski osjećaj svježine.

Poklon u apotekama

Iz Vichya saznajemo i da uz omiljeni Neovadiol proizvod u apotekama poklanjaju i Vichy kozmetička torbica koja sadrži hranjivu kremu za ruke te uzorke za njegu kože i kose primjenjenu njezi u menopauzi.*

* U kozmetičkoj poklon torbici, naime, pronaći ćete Vichy kremu za ruke 50 ml, Minéral 89 booster za osnaživanje kožne barijere 1,5 ml, Minéralblend hidratantni puder 1 ml i Densi-Solutions šampon 6 ml za povećanje mase kose.

Minéral 89 booster za osnaživanje kožne barijere

Sigurno je da se možete osjećati samouvjerenije uprkos dolasku menopauze i zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji vulkanske vode Vichy koja je po prvi put u koncentraciji od 89% udružena s hijaluronskom kiselinom prirodnog porijekla. Riječ je o Minéral 89 boosteru koji jača funkciju barijere kože u borbi protiv štetnih utjecaja zagađenja, stresa i umora. Minéral 89 namijenjen je svim tipovima kože, koji joj daje hidrataciju, bolji tonus, zdrav sjaj i blistavost, a nanosi se prije osnovne njege.

Minéralblend hidratantni puder

Hidratantni puder na bazi vode definitivno je nešto što dan za danom dovodi do poboljšanog stanja kože i smanjenja znakova umora. Uvjerili smo se da Minéralblend hidratantni puder ima laganu formulu prirodnog učinka prekrivanja, bogat je priznatim kozmetičkim aktivnim sastojcima: Vichy vulkanskom vodom, hijaluronskom kiselinom prirodnog porijekla i mineralnim pigmenatima. Pri nanošenju se besprijekorno stapa s kožom i omogućava da diše tokom cijeloga dana za 16-satnu blistavost.

 Densi-Solutions šampon

Kako na kožu, menopauza se definitivno negativno odražava i na kvalitetu kose te količinu vlasi koje nerijetko postaju tanke, krhke, sklone pucanju i opadanju.

Oduševio nas je Densi-Solutions šampon za tanku i slabu kosu s problemom stanjivanja, jer osim što uklanja nečistoće s vlasišta, naročito revitalizira kosu od korijena. Kosi vraća jačinu i debljinu i namijenjen je posebno vraćanju gustoći kose. Jednom riječju, ovo je izbor za kosu zdravog izgleda.

Neovadiol proizvode i promociju pronađite u online apoteci na linku  https://www.superapoteka.ba/Vichy-Neovadiol

 

Pročitajte još