Selma Krifica: Nigdje ne idem bez pink karmina

Piše: L. B.

Sve što niste znali o uljepšavanju i održavanju kože lica i tijela sarajevske vlogerke i youtuberke

Selmu Krificu reality show program „Big Mama House“ koji se emitirao na OBN-u vinuo je do zvijezda zbog čega je Selma i do danas zadržala nadimak Big Mama. Odavno je prestala sa snimanjem reality show programa, ali započela je jednu zanimljivu karijeru kao vlogerka i youtuberka.  Često nas nasmiju njeni video zapisi koje postavlja na društvene mreže, pa smo poželjeli da je da upravo s njom porazgovaramo o svim beauty navikama

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Imam sreću što mi je zahvalan tip kože tako da ne zahtjeva pretjeranu njegu. Od proizvoda koristim samo dnevnu kremicu koja je totalno prirodna iz OCEAN COSMETICS, krema sa mineralima iz mora.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Najbolja stvar koja se mogla ikada desiti u ovom ludom užurbanom vremenu jeste onaj fazon frizure kao da ste upravo izašli iz kreveta.Bitno je samo da znate iznijeti tu frizuru na pravi način, pa makar imali i loš dan i frizura bila grozna. Tu je šminka koja upotpuni izgled.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Estetska hirurgija me nikada nije privlačila, volim da posjedujem ono čim me Bog nagradio jer mislim da  smo svi perfektni jer smo originali. Pristala bih samo na neki zahvat ukoliko bi to bilo neophodno, tj. u svrhu zdravlja. Inače, nemam nista protiv osoba koje imaju estetske zahvate na sebi.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Veliki sam fan šminke i volim da budem bogato našminkana. Kroz moj život se tu mijenjalo raznih stilova u šminkanju. Nekada sam bila u nekom totalno darkerskom fazonu, sa bijelim tenom i crnilom oko očiju, a nakon toga je nastupila faza u stilu Marylin Monroe sa onim čuvenim crvenim karminom. Iskustvo u šminkanju me s godinama naučilo da ne trebamo biti ničija kopija nego se trebamo voditi svojim nekim tehnikama, tj.šminkati se upravo onako kako pristaje našim crtama lica bez obzira na stalne trendove.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Djelimično smatram to tačnim jer džaba vam da izgledate perfektno ako iz vas izlazi zloba. Mada s druge strane isto tako smatram da je svaka žena lijepa izvana i uz to sve da uvijek treba biti dotjerana i mirisna jer u spoju s onom unutrašnjom ljepotom dobijete ženu iz snova.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Povremeno volim da priuštim sebi beauty tretman i svaki put me oduševi čuveni trojac-piling, masaža i maska. Piling sa morskom solju i eteričnim uljima je pun pogodak, nakon toga opuštajuća aromaterapijska maska i uživanje u masaži. Izađete sa tretmana kao novi. Moja sestra Elma zna povremeno da mi napravi pravi beauty tretman jer je veliki stručnjak u tome.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Mislim da je jako bitno čistiti pribor za šminku jer isti može biti leglo bakterija. Od pribora za šminku koristim spužvice za blendanje i četkice. Jedne prilike sam dobila savjet od jednog make-up artista da je ustvari najbolje čistiti tj.prati četkice i spužvice za šminkanje detrdžzentom za posuđe i da bi ih dobro bilo prati jednom sedmično, tako da rado primjenjujem taj savjet i zadovoljna sam.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Nikada nisam imala problema sa podočnjacima i vrećama ispod očiju.

Kako oblikujete obrve?

– Obrve su mi prirodno prilično rijetke, tako da jednom mjesečno odem na tretman henna obrva tj.na farbanje obrva hennom i čupanje i to je to.

 Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– To su uglavnom Kryolan proizvodi. Puder sam isprobala i oduševio me, ali bih voljela isprobati i ostale  proizvode jer smatram da su perfektni, njihove čuvene palete sjena sa neon nijansama, ruževi i boje za facepainting jer uživam da se „šaram“po licu.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Jedna prijateljica mi je dala savjet za njegu kose koji sam počela da primjenjujem i genijalan je.Tretman kose sa rižinom vodom će vašu kosu učiniti gušćom, sjajnijom i jačom, a uz to sve prejeftino je. Dobro bi bilo da izaberete organsku rižu koju ćete namočiti vodom, moze biti omjer 1:2, na šolju riže idu dvije šolje vode i ostavimo da se namače preko noći. Ujutru procijedimo vodu i sačuvamo je. Kada kosu operemo šamponom, nakon toga stavimo rižinu vodu koja treba odstajati na kosi nekih 30 minuta, isperete i to je to. Obično ovo primjenjujem jednom ili dva puta sedmično.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Prva bora mi se definitivno desila zbog čestog smijeha u mom životu i ne žalim….Volim je. Ako dobijem još koju, to će ponovo biti u predjelu mojih smiješnih mišića na licu, tako ih zovem.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

Pandemija nas je dosta toga naučila u životu. Naučili smo da se šišamo, farbamo, šminkamo, njegujemo. Do te mjere smo suprug i ja promijenili beauty navike da on više ne želi ići frizeru na šišanje, nego je počeo slijepo meni da vjeruje. Život je čudo.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– To je definitivno muški Joop. Uživam u tom parfemu još od malih nogu. Postoji jedna anegdota, kao mala sam toliko zavoljela muški Joop da sam špijunirala svog rođaka koji se spremao za izlazak, a inače je koristio Joop. Kada je izašao, uzela sam tu famoznu bočicu i sve istresla na sebe. Ne mogu vam opisati taj osjećaj. U jednom momentu sam pomislila da ću poletjeti. Uglavnom, haos je bio kada se rođek vratio kući. Preživjela sam, ali muški Joop je ostao omiljeni parfem u mom životu i dan danas, taj spoj vanilije i cvijetnih nota je toliko egzotičan, a ja volim sve što je egzotično.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Bez rumenila i pink karmina ne idem nigdje.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Već sam rekla da uživam u šminkanju tako da imam velike količine šminke koje stalno nadopunjavam. Samim tim, ni moj neseser koji svakodnevno nosim u torbi, nije uopšte mali. U neseseru se nalaze puderi tečni, suhi, korektori, maskare, tuš, olovke, nekoliko karmina u pink i crvenim nijansama, nekoliko „osnovnih“ paletica sjena, highlighteri, šiljalo. Često nosim i lakove za nokte i aceton i naravno dezodorans i parfem.

Pročitajte još