5 znakova da je tvoja lijenost zapravo iscrpljenost

Piše: Redakcija

Živimo u vrlo izazovnim vremenima. Ipak, moramo raditi i maksimalno se truditi svaki dan. Puni raspored i rad bez stanke prihvatljiviji su u našem društvu od nerada i odmora. To što više ne osjećamo nikakav polet, često je uzrok toga da smo jednostavno umorni. Ovih pet znakova može ukazivati na to da nismo lijeni, već jednostavno iscrpljeni…

Ne možeš se koncentrirati

Nekad si se nazivala profesionalkom koja obavlja više zadataka odjednom bez ikakva napora, ali sada se teško koncentriraš i na knjigu koju čitaš. Fokus na jednu stvar te umara, a misli ti neprestano lutaju? Jedan od znakova mentalne iscrpljenosti je slaba koncentracija.

Čak i mali zadaci te umaraju

Pranje posuđa traje samo pet minuta, ali ti se ne da nakon toga još očistiti i sudoper? OK, s vremena na vrijeme je to razumljivo. Ali, ponekad nas mentalni stres može natjerati da osjetimo kako nam čak i jednostavni zadaci oduzimaju puno energije. U tom trenutku je naš mozak jednostavno previše iscrpljen da bi mogao poduzeti i ono za što je potreban minimalni trud.

Sanjaš drastičnu promjenu

Svi pobjegnemo u snovima na plažu ili sanjamo o bogatstvu. Ali, ako neprestano maštaš o započinjanju potpuno novog posla ili čak potpuno novog života, vjerojatno si previše iscrpljena i nezadovoljna svojom trenutačnom situacijom. To može dovesti do nedostatka motivacije i želje za radom.

Razdražljiva si

Nisi samo bezvoljna, nego si i stalno živčana? Svako ko izgubi živce i za najmanju sitnicu trebao bi razmisliti o tome da se malo odmori. Naime, mentalno iscrpljene osobe neprestano su na oprezu kako bi odbacili moguće opasnosti. To nas dovodi u neku vrstu „boriti se ili pobjeći“ modusa. Čak i najmanja iritacija može dovesti do ispada bijesa.

Odmaranje više ne pomaže

Drijemanje za ručak, dugo spavanje ili slobodan dan više ti ne pomažu da napuniš zalihe energije? Motivacija se ne vraća usprkos kratkoj kreativnoj stanki? Onda vjerojatno nisi tek privremeno umorna, nego bi trebala nešto promijeniti u svom načinu života i pokušati više pažnje posvetiti svom mentalnom zdravlju.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još