Uprkos vremenskoj prognozi koja više liči na jesen nego na proljeće trebali bi nam doći topliji dani. Topliji dani ujedno znače manje krpica i više otkrivene kože. Nakon duge i hladne zime te vrlo dugog perioda ne izlaganja Suncu koža nam je blijeda. Proljetna odnosno ljetna uniforma, haljine i kratke hlačice, ljepše stoji uz preplanuli ten i baš zato mnogi posežu za sunčanjem u solariju.

Preplanulost je jedan od simbola suvremene ljepote jer nekada je upravo blijeda put bila smatrana lijepom. Upravo zato što je preplanula koža simbol ljepote mnogi se u prevelikoj mjeri izlažu Suncu ili pak umjetnom sunčanju odnosno sunčanju u solariju. Iako mnogi misle kako je preplanuli ten lijep i zdrav upravo preplanulost, može biti pokazatelj oštećenosti kože. Oprezno i umjereno izlaganje sunčevim zrakama u jednoj mjeri je zdravo zato što je upravo sunce izbor vitamina d koji je potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma no sunčanje u solariju biste zaista trebali izbjegavati, a evo i zašto.
Svjetska zdravstvena organizacija, prije deset godina, je solariji klasificirala kancerogenim. Solariji spadaju u prvu, odnosno najrizičniju skupinu, u koju spada, na primjer i duhan. UV zrake kojima se izlažemo prilikom sunčanja u solariju oštećuju DNA u stanicama kože što može dovesti do razvoja benignih i malignih izraslina što na kraju može rezultirati melanomom odnosno jednim od najopasnijih oblika raka kože.

Osim što može negativno utjecati na vaše zdravlje, sunčanje u solariju, može imati i negativne efekte na ljepotu i izgled kože. Solariji , to jest UV zrake, su odgovorne za razgradnju kolagena i elastična u koži što posljedično uzrokuje prerano starenje kože koje se manifestira u obliku bora, neelastičnosti odnosno opuštenost kože kao i sunčeve pjege to jest hiperpigmentaciju.

(L.B.)