Hurme: Deserti kojima nećete odoljeti

Piše: I.J.

Hurme ili datulje imaju mnogo nutritivnih vrijednosti, zdrave su, ali i zavodljivo preukusne. Donosimo recepte kojima ćete obogatiti svoju trpezu, probati hurme na nešto drugačiji način i zagarantirano obradovati nepce

 

Punjene hurme s pistacijama

Sastojci:

16 svježih hurmi

3/4 šoljice pistacija

5 kašika šećera u prahu

1 narandžina kora

1 šoljica svježeg sok od narandže

 

Priprema:

Sitno sameljite pistacije. Prebacite u posudu i pomiješajte u pastu sa šećerom u prahu, koricom narandže i sokom. Oštrim nožem za rezanje izrežite hurme i uklonite koštice. Filujte hurme pastom i preoblikujte. Ukrasite zdrobljenim pistacijama.

 

Savjet plus:

Hurme možete pomiješati sa žitaricama za hranjivi doručak, a također ih možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.

 

Kremasti kolač

Sastojci:

250 g hurmi

1 kašičica sode bikarbone

3 kašike smeđeg šećera

250 ml ključale vode

60 g putera

2 jaja

180 g brašna

1 kašika praška za pecivo

 

Sastojci za butterscotch umak:

150 g smeđeg šećera

4 kašike putera

1 kašika ekstrakta vanilije

1/2 šoljice vrhnja za šlag

 

Priprema:

Hurme bez košpica, vodu i sodu bikarbonu stavite u lonac i pustite da voda zavrije. Malo ohladite pa ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete gustu masu. U drugoj zdjeli mikserom istucite puter, šećer i jaja pa dodajte smjesu od hurmi. Sipajte u kalup po izboru, koji ste prethodno zamastili, te pecite 40 minuta na 200 Celzijevih stepeni. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri rastopite puter i vaniliju pa dodajte šećer i neprestano miješajte dok se umak ne počne karamelizirati. Postepeno dolijevajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne reducira, desetak minuta. Na topli biskvit stavite kuglicu sladoleda, prelijte umakom i po želji poslužite sa svježim voćem.

 

Sočni puding

Sastojci:

Za puding:

1 3/4 šoljice hurmi bez košpica

2 šoljice vode

1 1/2 kašičice sode bikarbone

2 šoljice univerzalnog brašna

1/2 kašičice praška za pecivo, mljevenog đumbira, soli

6 kašičica putera

1 šoljica granuliranog šećera

3 jaja

 

Za umak:

1 3/4 štapića neslanog putera

1 1/2 šoljice svijetlosmeđeg šećera

1 šoljica teške kreme

1/2 kašičice vanilije

 

Priprema:

Napravite puding: Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a potom puterom i brašnom pomastite lim za pečenje. Grubo nasjeckajte hurme i u posudi od 1 1/2 do dvije litre dinstajte hurme u vodi, nepokrivene, pet minuta. Maknite posudu s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Neka smjesa odstoji 20 minuta. Dok smjesa stoji, u posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, đumbir i sol. U velikoj zdjeli električnom miješalicom istucite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Umutite jaja, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte smjesu od hurmi i drvenom kašikom miješajte tijesto dok se dobro ne sjedini. Ulijte tijesto u tepsiju i pecite 35 do 40 minuta. Napravite umak dok se puding hladi. U posudi od 1 1/2 do dvije litre otopite puter na umjerenoj vatri i dodajte smeđi šećer. Smjesu prokuhajte, povremeno miješajući, pa umiješajte vrhnje i vaniliju. Pirjajte umak, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, otprilike pet minuta. Puding poslužite sa sladoledom i toplim umakom.

 

Čokoladna rapsodija

180 g grubo nasjeckanih hurmi

310 ml vode

1/2 kašičice sode bikarbone

165 g smeđeg šećera

60 g putera

2 jaja

150 g brašna

1 prašak za pecivo

1/2 šoljice nasjeckane tamne čokolade

1/4 šoljice nasjeckanih oraha

Glazura:

100 g nasjeckane tamne čokolade

1/2 šoljice slatkog vrhnja

2 kašike smeđeg šećera

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje promjera 18 centimetara. Kuhajte hurme u vodi, uklonite s vatre kada voda prokuha. Dodajte sodu bikarbonu i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi i povremeno promiješajte. Pomiješajte čokoladu, orahe, brašno i prašak za pecivo. Mikserom istucite puter i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte. Potom dodajte hurme i ponovno dobro izmiješajte. Pažljivo umiješajte smjesu s brašnom i čokoladom. Tijesto ulijte u pripremljen kalup za pečenje i pecite otprilike 40 minuta. Za glazuru pomiješajte čokoladu, slatko vrhnje i šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Glazuru prelijte preko toplog kolača i pospite nasjeckanim orasima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti