Jednostavno, brzo i ukusno: Francuska svilena pita

Piše: Redakcija

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.

Za koru:
• 200 g čajnih keksića
• 85 g maslaca
Za fil:
• 200 g šećera
• 170 g omekšalog maslaca
• 85 g tamne čokolade
• 3 jaja
• 2 kašike soka od narandže
• šlag za ukrašavanje

Priprema

Najprije je potrebno zagrijati rernu na 170 stepeni. Sameljite keks u prah, pa pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu, kompaktnu smjesu. Rasporedite smjesu prstima u pleh za pečenje. Stavite u rernu na 10 do 12 minuta, dok se kora kratko ne stisne. Izvadite iz rerne i sačekajte da se ohladi. Dok čekate da se podloga ohladi, napravite fil.
Čokoladu otopite na pari. Mikserom umutite omekšali maslac i šećer u glatku smjesu. U smjesu od maslaca dodajte rastopljenu čokoladu i dvije kašike soka od narandže.
Postepeno dodajite jaja, jedno po jedno, i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Na kraju dekorišite šlagom i isitnjenom čokoladom.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti