Životne navike koje morate što prije usvojiti

Piše: Redakcija

Stručnjaci ističu kako je usvajanje dobrih navika važno jer one postaju ponašanja koja izvodimo automatski. Utjecaj svakodnevnih odluka na naše zdravlje nije vidljiv odmah, no dugoročno se učinci malih navika akumuliraju. Niko tko ima problem pretilosti nije postao pretio od danas do sutra niti je itko postao mišićav nakon sedam dana vježbanja.

Dobre vijesti su da sami možemo donijeti odluke o tome koje ćemo navike prakticirati. Za početak trebamo osvijestiti sadašnje navike i usporediti ih s navikama koje želimo razviti. Evo kako i vi možete svjesno donijeti dobre odluke za svoje zdravlje.

Svjesno birajte obroke i jedite usredotočeno, bez smartphonea i televizije

Odmalena su nas roditelji učili da ne jedemo gledajući televiziju. Sada znamo da su bili u pravu. Kad jedemo uz televiziju ili smartphone, naš fokus više nije na hranjenju. Ta radnja postaje automatska i nesvjesna, a mi ne uživamo u okusu niti smo svjesni koliko smo zapravo pojeli. Našem mozgu treba otprilike 20 minuta da primi signal da smo siti. Kad jedemo brzo i nesvjesno, naš mozak će shvatiti da smo siti tek onda kad smo se već prejeli. Zato jedite polako i svjesno, žvačući i usmjeravajući pažnju na mirise, okuse i teksturu hrane. Više ćete uživati u hrani, a dugoročno ćete napraviti dobru stvar za svoje zdravlje.

Svjesno planirajte odlazak na spavanje i buđenje

Svaki put kad odaberemo pogledati još jednu epizodu serije prije odlaska na spavanje donijeli smo odluku. Ta odluka za posljedicu može imati nedovoljnu količinu sna i osjećaj umora tokom cijelog sljedećeg dana. Za neke ljude to znači i poveću količinu kofeina kojom se nastoje razbuditi i aktivirati svoje tijelo i mozak. Neispavanost smanjuje našu produktivnost na poslu, a možemo postati i razdražljivi i lako ući u sukobe s bližnjima. Kako biste izbjegli ove scenarije, budite dosljedni i održavajte higijenu sna. Držite se rasporeda spavanja i buđenja.

Redovno obavljajte preventivne zdravstvene preglede

Zbog užurbanog stila života i žongliranja obvezama ponekad zanemarujemo znakove koje nam tijelo šalje kako bi nas upozorilo da nešto nije u redu. Osvijestite važnost slušanja svog tijela i donesite odluku da savjesno i redovno obavljate liječničke preglede. Ovo je osobito važno ako primijetite neke simptome, no jednako važni su i kontrolni pregledi, kao i oni u svrhu prevencije. U ovoj odluci često nas sprječavaju zamorni proces naručivanja i duge liste čekanja na termin.

Pazite na unos dovoljne količine tekućine

Svaka stanica u našem tijelu treba vodu da bi pravilno funkcionirala. Voda nam u organizmu pomaže u reguliranju tjelesne temperature, normalizaciji krvnog tlaka, stabiliziranju otkucaja srca i brojnim drugim funkcijama. Premda smo svjesni da je važno da smo hidratizirani, često zbog zauzetosti ili zaboravljivosti na to ne pazimo dovoljno. Prvi korak u odluci da pijete više vode je da nabavite višekratnu bocu koju ćete uvijek imati pri ruci.

Neka vam kretanje postane navika

Na tjelovježbu je nekim ljudima osobito teško natjerati se, a ako i počnu vježbati, nisu dovoljno ustrajni. Dobre vijesti su da se i ovdje itekako vide akumulativni učinci. Ako dnevno vježbate 15 minuta, to se možda čini zanemarivo, no kad to zbrojimo, ispada da ste u mjesec dana vježbali više od sedam sati. Puno bolje nego da uopće niste vježbali jer vam je bilo mrsko raditi naporni trening od sat vremena.

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti