Anita Markić predlaže: Torte bez pečenja neobičnih okusa

Piše: I.J.

Šarmantni spoj naizgled nespojivih namirnica samo za čitatelje magazina „Azra“  podijelila je Anita Markić, koja na svom food blogu @slagalicaokusa izražava kreativnost te svakodnevno sa širim auditorijem dijeli slatke, ali i slane recepte

 

Malina i cvekla

Aktivno vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci za podlogu:

100 grama zobenih pahuljica

80 grama orašastih plodova po izboru

130 grama hurmi

1/2 kašike kokosovog ulja

1 kašika vode

 

Sastojci za kremu:

150 grama indijskih oraha

2 kašike kokos kreme

1 kašika kokosovog ulja

1/2 pečene cvekle

30 grama malina

2 kašike zaslađivača (agava sirup ili med)

Priprema:

Indijske orahe je potrebno potopiti u vruću vodu barem jedan sat. Hurme očistiti od košpica te sve sastojke za podlogu blendati do kompaktne mase. Utisnuti u kalup. Sastojci su za kalup od 20 centimetara. Sastojke za kremu blendati i preliti preko podloge. Ostaviti na hlađenje bar četiri sata.

 

Limun i med

Recept za sve ljubitelje voćnih torti s dozom citrusnog okusa.

Sastojci za podlogu:

80 grama zobenih pahuljica + dodatno 2 kašike zobenih pahuljica

100 grama otkoštenih hurmi

100 grama badema

prstohvat soli

2 kašike vode (prema potrebi)

 

Sastojci za kremu:

150 grama indijskih oraha

sok 1 limuna

3 kašike meda

1/2 kašičice kurkume za boju

2 kašike kokosovog vrhnja (samo čvrsti dio koji se nalazi u limenci kokosovog mlijeka)

 

Priprema:

Indijske orahe potopite u vruću vodu jedan sat, a idealno preko noći u hladnu vodu. Vidjet ćete kako su uduplali svoju veličinu. Dok se oraščići natapaju, pripremite podlogu. Hurme potopite u vruću vodu 15 minuta te im uklonite košpice. Ubacite u blender bademe i zobene pahuljice dok se ne usitne potom dodajte hurme, prstohvat soli i vodu ako smjesa bude previše suha. U smjesu dodati dvije kašike zobenih pahuljica koje smo ostavili sa strane. Smjesu utisnuti u kalup za torte u koji ste stavili papir za pečenje. Podlogu ostaviti u frižider dok pripremate kremu. Indijske oraščiće ocijediti od vode i isprati. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postanu kao krema. Po želji možete dodati još kurkume ako želite jaču boju ili med ako želite slađu kremu. Prelijte preko podloge. Stavite na hlađenje bar četiri sata, a idealno preko noći, jer će krema biti čvršća. Sastojci su za kalup od 20 centimetara. Odgovarat će i kalupu od 18 ili 22, samo će u tom slučaju visina torte biti drugačija.

Tortu možete zamrznuti, pa vam predlažem da je narežete na komade nakon što je bila u zamrzivaču 20-30 minuta te vratite ponovo u zamrzivač u vrećice za zamrzavanje.

Kada osjetite želju za slatkim, izvadite iz zamrzivača, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kafu ili čaj i uživajte u zdravoj slastici.

 

Slasni avokado

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme čekanja: 3 sata

Sastojci za podlogu:

100 grama lješnjaka (ili nekih drugih oraščića)

50 grama pahuljica (zobene ili raževe)

1 kašika meda (koristila sam od kadulje)

1 kašika kokosovog ulja

1 kašika vode

 

Sastojci za kremu:

1 zreli mekani avokado

4 zrele mekane smokve

1 tamna čokolada (80 grama)

50 ml mlijeka (koristila sam kokosovo)

1 srednja kašika meda

 

Priprema:

Sve sastojke za podlogu usitniti u sjeckalici/blenderu i utisnuti u kalup obložen papirom za pečenje. Sastojke za kremu izblendati te preliti preko podloge. Ukoliko želite slađu kremu, dodajte još kašiku  meda. U kremu sam narezala četiri smokve nasitno, čisto da se osjeti dodatne slatkoće i teksture kod zagriza, što se pokazalo kao odličan potez.

 

Kraljica mrkva

Ovo je jedna od laganih, ukusnih, zdravih torta. Nepce svakim zalogajem osjeti novi okus i novi podražaj, obratite pažnju na začine u receptu.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci za podlogu:

1 1/2 šoljice naribane mrkve

1 1/2 šoljice hurmi bez košpica

1 1/2 šoljica badema

1/2 šoljice oraha

2 kašičice vanilije ekstrakta

1 kašičica cimeta

1 kašičica đumbira

1/4 kašičice muškatnog oraščića

1 kašičica mljevenog lana

1/3 šoljice kokosovog brašna

1/3 šoljice grožđica

Začini ovoj podlozi daju lagan okus i dodatnu svježinu.

Sastojci za kremu:

2 šoljice indijskih oraha

1 šoljica kokos kreme

2 kašičice soka od limuna

4 kašike javorovog sirupa

1 kašika vanilijinog ekstrakta

 

Priprema:

Potopite indijske orahe u vruću vodu bar jedan sat, idealno preko noći.  Hurme očistiti od košpica. Krenite za izradu podloge za tortu. Sve sastojke dodajte u blender i blendajte do čvrste teksture. Preporučujem da kratko blendate kako biste zadržali malo komadića u strukturi. Sve sastojke za kremu stavite u blender i blendajte do strukture kreme. Prelijte preko podloge.

Ostavite u frižider od četiri do pet sati, ali najidealnije preko noći.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti