Pripremite kožu za ljeto

Piše: Redakcija

S toplijim danima i povećanjem fizičke aktivnosti na otvorenom dolazi i do intenzivnijeg izlaganja kože suncu.

Najbolja priprema za sunce postiže se pravilnom prehranom. Jaja su prepuna vitamina A, B, D koji regeneriraju i hrane kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj preplanulog tena je i vitamin B6 koji se nalazi u žumancu jajeta. Mrkva je prepuna beta-karotena, a kada se on pretvori u vitamin A koža dobiva potrebnu zaštitu.

Ljetne namirnice koje koža voli su definitivno lubenica i breskva. Osim što tijelu daju tekućinu, itekako potrebnu ako ste fizički aktivni, bogate su vitaminom A. Lubenica sadrži i vitamine B i B6. Osim u ovim namirnicama, betakaroten se među ostalim nalazi i u zelenom lisnatom povrću, kao što su špinat i blitva. Zatim u dinji, krušci, jabuci, avokadu i mangu.

Prije izlaska ne zaboravite nanijeti i kremu za sunčanje. Kreme za zaštitu tijela i lica od sunca tijekom aktivnosti na otvorenom, kako već znamo, trebale bi imati što viši zaštitni faktor. Na taj će način zaštita od ultraljubičastog zračenja biti kvalitetnija. Zaštitni faktor (SPF) kreme za sunčanje označava koliko se puta dulje možemo izlagati suncu bez pojave crvenila u odnosu na vrijeme bez ikakve zaštite. To znači da, ako se kod neke osobe crvenilo javlja nakon 10 minuta, s preparatom sa zaštitnim faktorom 15, crvenilo će se pojaviti nakon 150 minuta boravka na suncu. Ako preparat ima veći zaštitni faktor, vrijeme boravka na suncu se produžava, ali ne proporcionalno.

Ako se priče o zaštitnim faktorima sjetite prekasno, a sunce je već učinilo štetu, pomoći mogu kreme i gelovi koji se koriste nakon sunčanja.  Hidratantna mlijeka nakon sunčanja vlaže kožu i čine je mekšom, umirujući je nakon izlaganja suncu. A tu su i prirodni lijekovi. Jedan od najboljih takvih za suncem porumenjelu kožu je aloe vera. Ljekoviti gel nalazi se u mesnatim listovima ove biljke koju danas mnogi uzgajaju na svojim terasama i u vrtovima. Uz ljekovitu aloe veru veliki prijatelj ljetne kože je i kokosovo ulje koje, osim što umiruje upale i njeguje kožu, omogućuje i brže tamnjenje.

(E.Dž.)

Pročitajte još