Damir Imamović proglašen najboljim umjetnikom Evrope!

Piše: Redakcija

Damir Imamović, bh. muzičar, pjevač i kompozitor, interpretator tradicionalne muzike sevdalinke, dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina „Songlines“!

Ovaj najznačajniji magazin u oblasti muzičkih tradicija svijeta danas je objavio dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon objave nominacija početkom aprila, postalo je jasno da je Damirov rad primijećen više nego ikada prije. Nominiran je u čak dvije kategorije (za „Najboljeg umjetnika Evrope“ i za „Najboljeg umjetnika“) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije. Pored njega u kategoriji za najboljeg evropskog umjetnika bili su nominirani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha. Ceremonija dodjele nagrade održat će se krajem godine u Londonu.

Izuzetan uspjeh „Pjevača priča“

Damirov veliki međunarodni uspjeh nije omela ni pandemija pa se njegov album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020.), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine. Uslijedile su nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od njemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini. Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prate izuzetna muzička ekipa: violinistica Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Muzička nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti „Svjetske muzike“ koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici/ce dolaze. Dobitnici/e neke od prestižnih nagrada Songlinesa do sada su bili: Bassekou Kouyaté, Mariza, Fanfare Ciocărlia, Seckou Keita, Goran Bregović, Derek Gripper…

(M. K) 

 

Pročitajte još