Ne treba vam vrt: Tri savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu

Piše: Preuzeti tekst

Širom parkova, vrtova i vrtnih centara počelo je cvjetati mnogima omiljeno ljetno cvijeće – hortenzije u najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i bijelih tonova. Izvorno potekle iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Europu su stigle tek 1736.

Danas su ljeta nezamisliva bez njih, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

Pripazite na veličinu tegle
Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

Smjestite ih u sjenovito područje
Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svijetu je to što mogu promijeniti boju svojih cvjetova. Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, no neće im biti izložena tijekom podneva i popodneva kada su temperature zraka ujedno najviše. Svakako nastojte izbjeći njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu. Kada pak stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

Zalijevajte ih dvaput dnevno
Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih riječi hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tijekom najvećih ljetnih vrućina potrebno zalijevati ujutro i navečer, dok će tijekom manje sparnih dana i jedno zalijevanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju iznimnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalijevanja ponovno živnuti.

Izvor: Zadovoljna.hr

(I.J.)

Pročitajte još