Pravilno skinite šminku s očiju i izbjegnite pojavu upala i borica

Piše: Redakcija

Nepravilno i „brzinsko“ skidanje šminke s područja očiju može dugoročno uzrokovati iritacije i upale očiju i područja oko očiju.

Ako šminkate oči, čistite li šminku blazinicama dok nije potpuno čista? Ili energično ribate sredstvom za čišćenje kako biste otopili sve tragove pigmenta i maskare?

– Iako biste uvijek trebali skidati šminku prije spavanja, imajte na umu da je jednako važan i način na koji šminku skidate. Stalni fizički stres može oštetiti kožu kapaka, pogoršati fine bore, a može čak potaknuti i ispadanje trepavica – kaže dermatologinja Jeanine Downie.

Ni u kojem slučaju nije zabavna situacija, ali jednostavno rješiva.

Kako nježno ukloniti šminku s očiju?

Pametno odaberite sredstvo za uklanjanje. Mnoga tradicionalna sredstva za uklanjanje šminke prepuna su alkohola i oštrih površinski aktivnih tvari koji mogu oštetiti kožu i izazvati iritaciju, posebno oko osjetljivog područja oko očiju. Maramice za skidanje šminke mogu biti posebno abrazivne, jer fizičko trljanje može dovesti do iritacije i pojave novih bora na koži.

Umjesto toga, stručnjaci predlažu da se odlučite za jednu od dvije metode: dvostruko čišćenje (uljem za čišćenje ili balzamom) ili skidanje šminke pamučnom blazinicom za višekratnu upotrebu natopljenom prirodnim sredstvom za uklanjanje šminke na bazi ulja. Obje su puno nježnije metode, a vaše svježe, svijetle oči će vam biti zahvalne.

Metode skidanja šminke

Ako upotrebljavate ulje za čišćenje ili balzam, namažite proizvod na lice i vrat. Masirajte kožu kako biste šminku olabavili s površine kože, ali pazite da ne budete grubi.

– Odvojite cijelu minutu da ulje nanesete na svoju kožu – rekla je holistička estetičarka Britta Plug, o čišćenju uljem te dodala da morate biti izuzetno oprezni s područjem oko očiju. Ulje otapa uljnu šminku, pa ovdje ne trebate biti grubi. Laganim potezima prema dolje uklonite tvrdoglavu maskaru i a pigmente s kapaka pomoću nježnih kružnih pokreta – savjetuje.

Ako odlučite ukloniti šminku s očiju pamučnom blazinicom za višekratnu upotrebu, jednostavno natopite blazinicu u odabranim sredstvu za uklanjanje (kokosovim uljem, micelarnom vodom ili sličnim preparatom) i pritisnite blazinicu na zatvorene oči te tako držite oko minute, objašnjava postupak.

Ne trljajte, samo neka vam proizvod upije šminku s očiju. Potom polako ostatke obrišite i operite lice s vodom – dodaje.

Stalna iritacija na tom području može dovesti do niza problema. Bolje je u startu nabaviti preporučene preparate i uzeti si malo vremena za skidanje šminke, nego riskirati iritacije pa i moguće upale očiju i područja oko očiju.

Izvor: 24sata

(I.J.)

 

Pročitajte još