Pripremite kožu za plažu

Piše: E.Dž.

Vrijeme je za planiranje odmora i nove kupaće kostime, ali samim tim i pripremu kože za izlaganje Sunčevim zrakama. Savjetujemo kako da u nekoliko jednostavnih koraka koži vratite blistavost i glatkoću te je pripremite za sunčanje i plažu                                                                                                            

Piling

Redovni piling može biti dio zdravog režima kože bez obzira na godišnje doba i može pomoći u postizanju glatke kože zdravog izgleda. Najbolje je koristiti proizvode koji hemijski ljušte kožu i sadrže sastojke poput glikolne, salicilne ili polihidroksi kiseline zbog kojih koža odbacuje vanjski i otkriva novi sloj.

 Neželjene dlačice

Ljetna prognoza zahtijeva sunčane dane na plaži ili kraj bazena i potrebno je uložiti trud za uklanjanje neželjenih dlačica. Za to će poslužiti voštana traka ili šećerna depilacija. Potrebno je izbjegavati sunčanje ili vrućine najmanje 48 sati nakon bilo kojeg postupka depilacije.

Hranom protiv UV zraka

Trud će biti uzalud ako se koža ne zaštiti od Sunčevih štetnih zraka, koji su najjači tokom ljeta. Moguće se zaštiti i iznutra. Osim upotrebe krema za sunčanje, jedite i kuhani paradajz svaki dan ako znate da ćete se izlagati Suncu. Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv učinaka UV zraka kao što su crvenilo, otok i mjehurići od opeklina.

Liječenje akni

Posebno po vrućini, kada skrivanje i prikrivanje leđa nije opcija, potrebno je izliječiti akne na izloženim mjestima, jer štetni UV zraci mogu pogoršati stanje. Pristup liječenju akni na leđima, prsima i drugdje na tijelu jednak je liječenju akni na licu. Redovan piling, bez istiskanja i efikasni sastojci će pomoći, ali i odlazak dermatologu. Pranje proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu sigurno će pomoći, kao i hidratantne kreme.

Izbrišite celulit

Dobre vijesti su da neki proizvodi mogu izgladiti neželjene jamice i neravnine od celulita, dok su loše vijesti da to ne pomaže na duge staze. Za kratak efekt pomoći će tonirani losion za tijelo, kako bi koža izgledala zategnutije tokom dana na plaži ili posebnog događaja. Proizvodi koji sadrže kofein i teofilin privremeno dehidriraju masne ćelije, a također dobar posao čine masaža i odgovarajuće kreme. No, najbolji dugoročni postupak je redovno vježbanje, zajedno s ciljanom masažom.

Počastite svoje noge

Savjet koji će pomoći da se omekšaju stopala je vrlo jednostavan. Prvo je potrebno odstraniti kožu turpijom za stopala. Potom nanijeti bogatu omekšavajuću krema ili mast te stopala zamotati plastičnom folijom i pamučnim čarapama. Potrebno je tako ostati tokom noći. Dobro je ponoviti postupak svake večeri dok se ne postigne glatka koža, a zatim jednom sedmično.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti