Shmeezla preporučuje: Chic kroz ljeto

Piše: Ilma Jakubovic

Dama, koju mnogi poznaju na Instagramu s imenom @shmeezla, predstavila je novu, četvrtu kolekciju „Femme by Shmeezla“. Iza finalnog rezultata je mnogo rada, vremena i truda. Želimo raditi komade koji će trajati i kojima će se žene uvijek iznova vraćati, kaže Amila

Nakon uspješnih triju kolekcija Amila Lačević Ćoralić, u online svijetu poznata kao @shemeezla, predstavila je novu ljetnu kolekciju za koju su joj glavna inspiracija bile jake, sposobne, uspješne žene. Želeći olakšati svakodnevicu, ponuditi nešto u čemu će biti i mame i karijerne žene, sestre, supruge, drugarice i partnerice, nastala je četvrta kolekcija koju Amila opisuje kao definitivni must have za ovo, ali i svako sljedeće ljeto.

– Klasika i jednostavnost koja nije banalna, nego elegantna, predstavlja lakoću življenja, uživanje u onome bitnom, a noseći pritom odjeću koja nam fizički komplimentira, nikada nas ne sputava, od prirodnih je materijala, ugodna je tijelu i vizuelno privlačna. Modeli su nosivi doslovno od plaže do kancelarije, od slobodnog vremena do radnog mjesta. U zavisnosti od asesoara, komadi mogu biti opušteni sportski ili ultimativno elegantni, nosivi od jutra do mraka. Kreirani su od pamuka s malim postotkom elastina. Ovu ljetnu kolekciju čini jedna klasična košulja-haljina koja dolazi u tri ljetne boje, a može se nositi na bezbroj načina. Zatim je tu kaftan haljina koja je totalno drugačija od svega sto smo radili do sada, a tako divno bogata, pjenasto lepršava, opuštena i u isto vrijeme moćna. U bijeloj boji i plavim prugama, jer kakvo bi to bilo ljeto bez pruga. Tu je i naša poznata ole suknja, koju smo odlučili ponoviti i ovog ljeta i na kraju ono čime se posebno ponosim: prva femme torba – kaže Amila.

U novoj kolekciji donosite ručno rađenu torbu od canvasa.

– Torba je komad na kojem smo radili duže od pola godine. Od savršenog je canvasa, koji je ove sezone broj jedan materijal i za koji se odlučuju kuće poput „Chanela“ i „Celine“, kada je riječ o torbama. Klasičnih je linija, nosiva uz sve kombinacije, veličine takve da može biti poslovna torba u koju će stati laptop, ali i torba za mame u koju će stati sve potrebne sitnice za nju i dijete. Torba je potpuno ručni rad i odlučili smo se za limitirani broj primjeraka, svevremenskog je kvaliteta i izgleda, nešto što će zaista trajati godinama. S ponosom uvijek ističem da su svi naši komadi Made in BiH.

Šta ženama poručujete s ovom kolekcijom?

-Najvažnije od svega je da zavole sebe i osjećaju se dobro u svojoj koži. Da budu zdrave i sobom zadovoljne. Pred nas žene modna i industrija ljepote stavlja tolike bespotrebne i nerealne izazove, a mi smo zaista toliko više od vanjštine, konfekcijskog broja ili odraza u ogledalu. Predivne u svakoj dobi i svakoj veličini, prekrasne u svojoj jedinstvenosti.

U drugom ste stanju pa ste i Vi morali promijeniti svoju garderobu. Koliko ste se time vodili kada ste kreirali kolekciju? Koliko je prilagođena trudnicama?

– Upravo je drugo stanje, u kojem, hvala Bogu, uživam već pola godine, dovelo do novih vidika i spoznaja. Tako su svi modeli oversized i podesivi, univerzalne veličine i odgovaraju veličinama od S do XL, budući da prva ja više ne znam koja sam veličina, a definitivno ne znam koja ću veličina biti u narednih nekoliko mjeseci, ali i to smo riješili.

Koji trendovi će obilježiti ljetne dane?

-Kao i svakog ljeta, neizostavni su prirodni, ali i lagani, lepršavi materijali u svijetlim bojama. Bijelo i bež, prije svega. Naglašen struk i neobični krojevi. I još nešto što nije trend već klasika koja nikada ne izlazi iz trenda – crveni ruž na usnama.

Nakit bez kojeg ne možete zamisliti ljetne kombinacije?

-Nakit je najbolji način da začinimo i najjednostavniju odjevnu kombinaciju. Za razliku od ostatka godine, ljeti sebi možemo dati više oduška pa ponijeti razne džidže, bisere na sve moguće načine, statement ogrlice kao i nakit sa simpatičnim morskim motivima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti