Legendarne torbe nazvane po poznatim ličnostima

Piše: Preuzeti tekst

Mnoge torbe modnih kuća nose imena legendarnih žena. Torba Lady Dior dobila je ime po princezi Diani, stilski dodatak Jackie O iz kompanije Gucci dobio je ime zahvaljujući Jackie Kennedy, koja se gotovo nikada nije rastala od svoje voljene torbe, a legendarni model Hermes Birkin rođen je slučajno. Izdvojili smo šest legendarnih torbi nazvanih po poznatim ličnostima.

Lady Dior, Dior

Malo ljudi zna, ali legendarna torba Lady Dior prvobitno je imala drugo ime. Brend je 1994. godine objavio novi prošiveni model kvadratnog oblika sa četiri zlatna slova koja se mogu koristiti za izradu reči „D“, „I“, „O“, „R“ i nazvao je svoju kreaciju Chouchou, što znači „omiljeni”. Prva vlasnica ove torbe bila je prva dama Francuske Bernadette Chirac, koja je, kako se ispostavilo, za Lady Di kupila crnu lakiranu Chouchou Dior povodom posjete u Parizu. Poklon se svidio princezi Diani i nakon toga je naručila svaku novu boju torbe. Nakon dvije godine, modna kuća odlučila je da Dianinu omiljenu torbu preimenuje u Lady Dior.

Monica, Dolce & Gabbana

Prijateljstvo između poznate glumice Monice Bellucci i kreativnog dvojca Stefano Gabbana i Domenico Dolce traje već duži niz godina. Dizajneri nikada nisu krili da su inspirisani klasičnom italijanskom ljepotom i senzualnim crtama lica glumice, a kolekcijom jesen-zima 2014/2015 odlučili su da još jednom pokažu ljubav prema legendarnoj glumici. Brend je objavio torbu pod nazivom Monica.

Hermes Birkin

Legendarna torba Hermes Birkin ima sasvim posebnu historiju. Tokom ljeta glumica i pjevačica Jane Birkin upoznala je Dumasa, šefa modne kuće Hermes. Djevojka se žalila na nepraktičnost većine njenih torbi, a Dumas ju je pozvao da kreira tu vrlo savršenu torbu. 1984. godine rođena je torba Hermes Birkin, koja je i dalje jedna od najpoželjnijih, a red na nju može da dostigne i do pet godina čekanja.

Hermès, Kelly

Kelly je još jedna poznata torba modne kuće Hermes. Elegantna klasična pravougaona torba pojavila se 1935. godine, ali je svoju slavu stekla tek 1956. godine, kada se Grace Kelly udala za princa Renyja III. Neko vrijeme nakon vjenčanja, Grace je odlučila da torbom pokrije zaobljeni stomak. Slike princeze iz Monaka rasule su se po medijima, a torba je postala popularna. Bez razmišljanja, šef modne kuće Dumas odlučio je da torbi zvanično dodijeli ime Kelly, koje nosi do danas.

Jackie O, Gucci

Bivša prva dama Sjedinjenih Država, Jackueline Kennedy, ušla je u historiju kao glavna ikona stila 1960-ih. Jackueline je bila ljubitelj Gucci dodataka i često je nosila torbu sa H-kopčom. Zahvaljujući Jackie, ovaj model je stekao popularnost i brend je nazvao Jackie O. Klasična verzija predstavljena je od tekstila u kombinaciji sa kožom u boji pijeska sa monogramom brenda. Historijska torba Jackie ponovo je pronađena u kolekciji jesen/zima 2020/21. Laganom rukom Alessandra Michelea, ova torba je postala jedna od glavnih torbi 2021. godine.

 

Sofia, Salvatore Ferragamo

Legenda kinematografije, najljepša žena 20. vijeka i muza modnih dizajnera – lista dostignuća Sofije Loren je beskrajna, ali modna kuća Salvatore Ferragamo odlučila je da ovjekovječi njeno ime. Sophia Loren je veoma voljela ovaj brend i bila je jedan od kultnih klijenata italijanskog brenda. Torbu Sophia dizajnirao je dizajner Salvatore Ferragamo kao počast i divljenje klijentu, talentovanoj glumici i ikoni italijanskog stila.

Izvor: Grazia.rs

(I.J.)

Pročitajte još