Razveselite ukućane starinskom pitom od višanja

Piše: Redakcija

Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s par kašika kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus.

Prhko tijesto:

400 g oštrog brašna

200 g maslaca

100 g šećera

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

2 žumanjka

2 kašike kiselog vrhnja

po želji korica limuna i burbon vanilin šećer

Nadjev:

1 kg očišćenih višanja

80 g šećera

1 kašičica cimeta

pola mahune tonke/ burbon vanilin šećer

2-3 kašike krušnih mrvica (da malo pokupe sok)

Priprema: U brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljajte prstima u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Možete napraviti tijesto i pomoću miksera sa nastavkom list. Dodajte ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodajte i vrhnje pa umijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotajte u prozirnu foliju, manji stavite u zamrzivač, a veći u frižider na 15-ak minuta. Lim za pečenje, manji od onoga za rernu premažite maslacem i malo pobrašnite. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto iz frižidera pa prebacite u lim. Neka krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. Za nadjev višnje očistite i dodaj im šećer, začine i mrvice. Rasporedite nadjev i naribajte ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta dok kolač ne poprimi lijepu boju.

Izvor: Miss7

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti